Gele Vingegaard vermorzelt Pogacar in klimtijdrit Tour: anderhalve minuut winst

0
37

NOS Wielrennen

Etappe 16: Vingegaard vermorzelt Pogacar in tijdrit en wint ruim anderhalve minuut

Jonas Vingegaard heeft in de zestiende etappe van de Tour de France laten zien wie de sterkste renner in koers is. De geletruidrager van Jumbo-Visma won de 22,4 kilometer lange klimtijdrit met grote overmacht. De Deen was 1 minuut en 38 seconden sneller dan zijn grote rivaal Tadej Pogacar, die tweede werd. Wout van Aert werd op 2.51 derde.

In het algemeen klassement is het verschil tussen Vingegaard en Pogacar nu 1.48 minuut. Het secondenspel is er een van minuten geworden.

Nietsontziende race

In de strijd der seconden – dinsdagochtend was het verschil slechts tien tellen – konden Vingegaard en Pogacar zich eens niet vastbijten in elkaars achterwiel. Een nietsontziende race tegen de klok zou de werkelijke krachtsverschillen gaan aantonen.

“Vandaag laat je zien wie de sterkste van de wereld is”, sprak ploegleider Grischa Niermann tijdens de race in het oortje van Vingegaard. En dat deed hij. De Deen had op het eerste meetpunt (na 7,1 kilometer) al 16 seconden te pakken op Pogacar, die zeker niet langzaam reed, want ook de Sloveen was veel sneller dan Van Aerts snelste tijd tot dan toe.

Maar niets kon Vingegaard bij het begin van de derde en beslissende Tourweek stoppen. Op het tweede meetpunt was Vingegaard al 31 seconden sneller dan Pogacar. En op de top van de listige klim de Côte de Domancy, en meetpunt drie, was het verschil tussen de witte en de gele trui nog tweemaal zo groot geworden: ruim een minuut.

Daarna was er voor Pogacar, die was geswitcht naar een normale fiets om beter te kunnen klimmen, geen houden meer aan. Op de finish was het verschil opgelopen naar 1 minuut en 38 seconden.

Aan de voet van de Mont Blanc had de organisatie een fraaie tijdrit neergelegd: 22,4 kilometer in lengte van Passy naar Combloux. Kronkelend door het dal met uitzicht op de witte berg moesten de 157 overgebleven renners twee keer serieus klimmen.

Al na een kilometer of 2 vlak parcours stuurden de renners hun tijdritfietsen de 1,3 kilometer lange Côte de Soudans op, met een gemiddelde stijging van 8,8 procent. “Een serieus klimmetje”, pufte Dumoulin bij verkenning van het parcours over het deel waar ‘Vingi’ al zestien seconden eerder boven was dan ‘Pogi’.

Dumoulin verkent Tourtijdrit bij Mont Blanc: ‘Heb het nog! Of toch niet?’

Na de afdaling volgde opnieuw een vlak stuk, met een oversteek van de rivier L’Arve, van ongeveer 16 kilometer en daarna was het opnieuw klimmen geblazen, de Côte de Domancy op.

Lelijke bult

Een lelijke bult van 2,5 kilometer waar het gemiddeld 9,4 procent steeg. En ook na de top bleef het wegdek nog 3,5 kilometer hellen tot aan de streep. Daar zouden de verschillen worden gemaakt.

Vingegaard had boven op de Domancy ruim een minuut voorsprong op Pogacar en in het hellende deel naar de streep pakte hij nog eens een halve minuut.

Waar verwacht werd dat de tijdrijders met klimmersbenen snelle tijden zouden neerzetten, waren het in het begin toch de heren die ook op het vlakke vaak sterk zijn. Rémi Cavagna (Quickstep) reed al vroeg op de middag de snelste tijd. De ‘TGV’, meervoudig Frans tijdritkampioen, die uiteindelijk zesde zou worden, was met 35.42 lange tijd de enige renner onder de 36 minuten.

Zwitsers uurwerk

Racen tegen de klok kun je aan een Zwitsers uurwerk als Stefan Küng (FDJ) wel overlaten. Toen de meervoudig Europees kampioen tijdrijden op het eerste meetpunt zes seconden sneller was dan Cavagna, leek iets moois in de maak. Maar nadat de Zwitser onder aan de laatste klim van fiets was gewisseld, net als Pogacar later zou doen, verloor hij in de finale uiteindelijk een minuut.

De Denen Mattias Skjelmose, Mads Pedersen en Kasper Asgreen, die geen fietswissels deden, bleven nog het dichtst in de buurt bij Cavagna.

Na de Denen moest Vlaams krachtmens Van Aert nog vertrekken. De Belg startte vrijwel even snel als Cavagna, maar was op meetpunt twee ineens twintig seconden langzamer dan de snelste tijd tot dan toe. Op de klim maakte de drievoudig Belgisch kampioen tijdrijden het allemaal goed en kwam hij in 35.27 vijftien seconden sneller binnen dan Cavagna.

Andere planeet

Indrukwekkend was het, maar er waren twee man die op een andere planeet fietsten. Pogacar was op het eerste meetpunt al een halve minuut sneller dan Van Aert, en hij was 1.13 minuut sneller op de streep. Vingegaard was nog veel sneller, 2 minuut en 51 seconden sneller dan Van Aert.

Van Aert vatte de tijdrit goed samen: “Ik ben de beste van de normale mensen.” In die strijd tussen de gewone stervelingen reden Pello Bilbao en Simon Yates knap naar plek vier en vijf. Vier en zeven seconden achter Van Aert.

Ook was er nog een verschuiving het algemeen klassement: Adam Yates (UAE) reed 24 seconden sneller dan Carlos Rodriguez (INEOS) en staat nu met vijf tellen voorsprong op de derde plek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here