‘Goede scout én goede manager’

0
37
Sven Mislintat

NOS Voetbal

  • Nanko Boelman

    Redacteur sport

  • Nanko Boelman

    Redacteur sport

Niet de Engelsman Julian Ward, maar de 50-jarige Duitser Sven Mislintat is de nieuwe technisch directeur van Ajax. Dat deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Want wie is deze man die bekendstaat om zijn oog voor talent, maar ook mislukte als hoofdscout bij Arsenal en vertrok na onenigheid bij Borussia Dortmund?

“Hij blijft altijd kalm, is heel open en eerlijk en totaal niet arrogant”, zegt Jörg Weiler, journalist van Bild over Mislintat zijn karakter. “Als persoon is hij een echte familieman. Zijn grote liefde is windsurfen. Dus in dat opzicht is Nederland een goede bestemming.”

Weiler volgt de nieuwe technische man van Ajax al lang. Hij sprak Diamantenauge, zoals zijn bijnaam luidt vanwege zijn goede oog voor talent, in zijn tijd bij Dortmund en recent toen hij werkte bij Stuttgart. Volgens hem is Mislintat zeer benaderbaar. “Hij is heel open naar de media, zegt waar het op staat.”

‘Gaat goed passen’

Weiler geeft hoog op over Mislintat en denkt dat Ajax een goede zet heeft gedaan. “Hij is een goede scout én een goede manager. Hij zal net als bij Dortmund spelers halen die veel waard worden. Dat gaat goed passen.”

Toch was men in Duitsland ook wel verrast dat de scout van spelers als Shinji Kagawa, Henrikh Mkhitaryan, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang en Robert Lewandowski nu eindverantwoordelijk wordt in Amsterdam. Ook omdat hij na zijn vertrek als technisch directeur bij laagvlieger Stuttgart, in november 2022, zonder werk zat.

Sven Mislintat

De eerlijkheid en oprechtheid van Mislintat hebben hem al meermaals in de weg gezeten. Bij Dortmund kreeg hij in januari 2016 een conflict met de toenmalige trainer Thomas Tuchel over het niet aantrekken van de Spaanse voetballer Oliver Torres.

De trainer trok op het laatste moment de stekker uit de deal. “Tuchel deed dat een half uur voor die speler uit het vliegtuig zou stappen. Mislintat vond dat je dat niet kon maken en heeft dat ook laten weten”, zegt Weiler daarover.

Tuchel verbood het de scout vervolgens om nog op het trainingsveld te komen, mee te reizen met de ploeg en om contact te hebben met de spelers. Toch bleef hij nog bijna twee jaar hangen bij de club.

‘Goede start cruciaal’

Aan het einde van 2017 vertrok hij naar Arsenal als hoofdscout. Daar was hij niet bepaald succesvol. De transferbalans stond na een jaar op meer dan 100 miljoen euro verlies en de sportieve prestaties vielen tegen. Hij vertrok na ruim een jaar vanwege een verschil van inzicht met de nieuwe trainer.

Dat is typisch Mislintat, zegt Weiler. “Als hij niet het vertrouwen heeft of het niet eens is met iemand, geeft hij dat aan. Ook als de ander dat niet bevalt.” Dat dit soms het einde van zijn dienstverband betekent, neemt hij voor lief. “Als het niet gaat, dan gaat hij weg.”

Ook bij Stuttgart was hij het niet eens met de gemaakte keuzes, hij besloot daarom zijn contract niet te verlengen. Daarom werd zijn contract, dat liep tot de zomer van dit jaar, beëindigd in november. Toen stond Stuttgart op de zestiende plek, nu staat de ploeg laatste.

Thomas Hitzlsperger en Sven Mislintat bij VfB Stuttgart

Volgens Weiler is een goede start bij Ajax cruciaal. Dan voorkom je dat de nadruk komt te liggen op andere zaken, zoals zijn gebrek aan ervaring als topspeler.

Mislintat schopte het bij SV Holzwickede nog wel tot het derde Duitse niveau, maar dat is toch heel wat anders dan de internationale carrière van zijn voorganger Marc Overmars. Ook bij Stuttgart bracht het gebrek aan succes als voetballer hem vooral last.

“Als de nadruk steeds komt te liggen op zijn matige voetbalcarrière, dan gaat dat in de weg zitten”, zegt Weiler.

Wat hem ook nog wel eens in weg zit, is zijn voorkomen. Hij wordt nog wel eens smalend weggezet als ‘hippie’ of ‘surfboy’. Maar zijn lange manen en trui ruilt hij niet zomaar in denkt Weiler. “Hij gaat voor Ajax echt niet ineens naar de kapper of in een smoking lopen. Zijn lange haar is pas een probleem als mensen er een probleem van maken.”

Band met Bosz

Een goede start kan Mislintat dus helpen. Een van zijn belangrijkste taken is het samenstellen van een technische staf voor komend seizoen. De naam Peter Bosz gonst al een tijdje rond in Amsterdam. En laat dat nou net een man zijn met wie Mislintat een goede band heeft. Bosz bevestigde zondag bij Studio Voetbal dat hij eerder door Mislintat benaderd is voor een functie bij Stuttgart.

Het tweetal werkte samen bij Borussia Dortmund, kort voor Mislintat vertrok naar Arsenal. Bosz zei duidelijk dat hij nog niet gebeld is. “Maar als Ajax belt, dan zou ik wel gaan praten.” Dat telefoontje kan zomaar komen van de surfboy met Diamantenauge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here