‘Gooi er alweer sliding uit’

0
24
Adrie Poldervaart op de training

NOS Voetbal

  • Dean van het Laar

    verslaggever NOS Sport

  • Dean van het Laar

    verslaggever NOS Sport

Een zachte zomeravond in Limburg. Langs het voetbalveld van RKVV Eindse Boys heerst een ontspannen sfeer onder de aanwezige supporters, die zijn afgekomen op het oefenduel van Fortuna Sittard tegen Team VVCS. Op het veld gaat het er een stuk serieuzer aan toe.

Bij Fortuna leidt assistent-trainer Adrie Poldervaart met militaire precisie de warming-up. De voetbalgekke trainer is terug op het voetbalveld, nadat hij maandenlang heeft moeten revalideren van een zeldzame zenuwziekte.

In februari van dit jaar werd bij de toenmalige trainer van De Graafschap het Guillain-Barré-syndroom geconstateerd. Een zeldzame zenuwziekte waar 1 op de 100.000 mensen mee te maken krijgt. Poldervaart lag bijna twee weken in het ziekenhuis, waarna hij – zonder enig perspectief – begon aan een maandenlange revalidatie.

Vele tranen

“Ik heb het heel zwaar gehad”, stelt de assistent-trainer op serieuze toon. “De eerste weken heb ik veel pijn gehad en veel gehuild. Ik vond het erg om geen controle te hebben over de situatie, en om te zien dat mijn gezin en moeder het er zwaar mee hadden.”

Adrie Poldervaart in februari, tijdens zijn revalidatie thuis

Poldervaart had geen gevoel in zijn ledematen en had nauwelijks kracht in zijn benen, waardoor hij uit het niets kon omvallen. Ondanks het verliezen van de grip op zijn lichaam was hij vastbesloten om volledig terug te keren.

“Dat is pure mindset. Ik heb al vrij snel een eigen behandelplan gemaakt en was op dagelijkse basis continu bezig. Rondjes lopen achter de rollator, fietsen op de hometrainer en m’n eigen bakje koffie zetten.”

Beetje bij beetje zag hij dat het beter ging en kwam het positivisme terug. “Als ik zag dat ik het rondje lopen net iets makkelijker kon volhouden, of net iets langer kon fietsen, dan haalde ik daar energie uit.”

Vrijwel volledig hersteld

Met vijf maanden later een nagenoeg volledig herstel als resultaat. “Op een kleine kuitblessure na gaat het heel goed met me. Af en toe heb ik na een drukke dag nog wat tintelingen in m’n lichaam, en m’n duim is zo nu en dan nog gevoelloos, maar ik mag niet klagen.”

“Ik train, loop hard en speel weer bij m’n oude amateurcluppie OHVV uit Hellevoetsluis, en daar gooi ik er nog regelmatig een sliding uit”, grijnst Poldervaart.

Ambities

En dus staat hij weer op het veld, weliswaar als assistent-trainer. De Graafschap besloot mede vanwege zijn fysieke gesteldheid niet met hem door te gaan als hoofdtrainer.

“Dat doet me enorm veel pijn. Ik was graag doorgegaan met het plan dat we vanaf het begin met elkaar hadden uitgestippeld, maar dat mocht helaas niet baten”, klinkt hij teleurgesteld.

Adrie Poldervaart bij FC Groningen met Arjen Robben

Dus streek hij neer in Sittard, waar hij werd herenigd met hoofdtrainer Danny Buijs. De twee werkten eerder drie seizoenen succesvol samen bij FC Groningen en hopen eenzelfde kunstje neer te zetten in Sittard.

Dat Poldervaart weer in de rol van assistent aan de slag gaat, is voor hem geen punt. “Ik relativeer niet veel, maar gezien het afgelopen half jaar ben ik nu heel blij dat ik deze kans heb gekregen bij Fortuna. Zij steunen me volledig en ik ben vastberaden om hier wat moois neer te zetten.”

Op 13 augustus is Feyenoord in de eredivisie de eerste tegenstander van Fortuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here