‘Het is mijn tweede familie’

0
36

NOS Wielrennen

  • Robbert de Rijk

    volgt de Tour de France in Frankrijk

  • Robbert de Rijk

    volgt de Tour de France in Frankrijk

Wanneer je in de vroege ochtend de parkeerplaats van een rennershotel in de Tour de France oprijdt, struikel je er meteen over: de soigneurs. In het Nederlands zeggen we verzorgers, maar dat klinkt wat minder chic.

Ze zijn de werkpaarden van de wielerploeg. Altijd aan het werk, en als er even geen taak lijkt te zijn, dan zoeken ze er wel een op. Bidons vullen, rijstcake maken, de was doen of masseren.

Soigneur Soso in de Tour ziet de renners vaker dan haar familie

De renners van de Tour de France mag het aan niets ontbreken en de soigneurs doen hun best dat zo te houden. Sophie Roullois, in de ploeg liefkozend Soso genoemd, is al bijna haar halve leven actief als verzorger.

“Mijn vader was renner en zo zat de passie voor de sport er eigenlijk meteen in. Ik kreeg als tip om te leren masseren. Dan kon ik wel werk vinden in het wielrennen”, zegt Roullois terwijl ze een panty vult met ijsblokjes tegen het warme weer. “Die stoppen ze in hun nek en dat geeft meteen heerlijke verkoeling.”

Twintig jaar actief

Ze is 42 jaar, komt uit Bretagne en is al twintig jaar actief in het wielrennen. De laatste zestien jaar onafgebroken voor de ploegen van Jonathan Vaughters, nu dus EF Eduction-Easypost.

“We zijn het team met het coolste imago, toch? Dat hoop ik althans.” Al de collega’s waarmee ze op de parkeerplaats in Pau de nylon panty’s staat te vullen, zijn man. “Het is een beetje een mannenwereld, maar ik houd daar wel van.”

Bij de grootste wedstrijd van het jaar gaat ook de grootste groep aan stafleden mee. “Voor de zeven renners die we momenteel in koers hebben, zijn er 34 stafleden. Dat zijn een hoop mensen, maar ook een hoop auto’s en bagage.”

Bidons, panty’s en ijsgels

Per dag maken de mondige Française en haar collega’s zo’n tweehonderd bidons klaar met water en sportvoeding. Tientallen panty’s worden gevuld met ijs. De sportgels worden uitgeteld en op warme dagen komen er nog ijsgels bij, een soort kleine slush puppy.

En elke dag maken ze in een andere smaak zelfgemaakte rijstcake. “Vandaag is het chocolade, morgen is het pistache en ik hoop daarna mijn favoriete smaak: speculoos.”

Tijdens de Tour krijgt elke soigneur een of meerdere renners toegewezen. Bij die persoon kunnen ze terecht en krijgen ze massages. Deze Tour is Colombiaans kampioen Esteban Chaves de renner van Roullois. “Esteban en ik hebben echt een goeie band.”

Estaban Chaves voor de start van de derde etappe van de Tour de France

“We zijn hetzelfde soort persoon en dat moet ook. We brengen elke avond anderhalf à twee uur samen door”, zegt ze terwijl ze de bidons verdeelt over de tasjes bij het verzorgingspunt halverwege de wedstrijd.

Steun en toeverlaat

Als we Chaves vragen naar zijn band met Roullois is hij minstens zo enthousiast. “Soso is mijn steun en toeverlaat deze weken. We zijn een goed team samen.”

Haar beste kwaliteit heeft alleen niets met bidons of massages te maken. “Ze kijkt naar mij als persoon en niet als renner. We zijn gewoon vrienden. En of ik goed of slecht presteer, Soso is er altijd voor mij.”

En zo voelt Roullois dat ook. “We zijn tweehonderd dagen per jaar met elkaar. Zoveel zie ik mijn familie niet. Dit voelt minstens als mijn tweede familie.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here