‘Ik dacht, we kunnen onze koffers pakken’

0
34

NOS Wielrennen

Na de eerste Pyreneeënetappe kreeg Tadej Pogacar woensdag een flinke tik te verduren van Jonas Vingegaard en werd er zelfs al gesproken over een mogelijk beslissend moment van deze Tour de France. Een dag later, na de zesde etappe, ziet de situatie er een stuk rooskleuriger uit voor de Sloveen.

Pogacar opgelucht na tijdwinst: ‘Anders hadden we koffers kunnen pakken’

“Of ik gisteren bezorgd was? Wie zou dat niet zijn? Wat Jonas liet zien, was ongelooflijk”, reageerde ritwinnaar Pogacar. “Toen Jumbo-Visma vandaag op de Tourmalet het heft in handen nam, dacht ik even: het gaat weer gebeuren, we kunnen onze koffers pakken.”

Maar het liep anders: Pogacar kon dit keer wel volgen, verraste Vingegaard in de steile slotkilometers en pakte 24 seconden – de helft van zijn tijdverlies van woensdag – terug.

“Gelukkig had ik vandaag wel goede benen en kon ik redelijk makkelijk volgen”, aldus de Sloveen. Van wraak of revanche op de Deen wil hij niet spreken: “Dat zou ik niet zeggen. Ik heb tijd teruggepakt en ben opgelucht. Ik voel me veel beter nu.”

Opgedragen aan vriendin

Woensdag zei Pogacar nog dat de hersenschudding die zijn vriendin Urska Zigart opliep in de Giro Donne voor hem belangrijker was dan het tijdverlies. Zijn etappezege van donderdag droeg hij dan ook op aan zijn vriendin. “Urska is inmiddels alweer thuis. Zij heeft me alle kracht gegeven.”

De overwinning in Cauterets was zijn tiende etappezege in de Tour. “Ik kom eraan, Mark!”, zei Pogacar met een knipoog naar Mark Cavendish, die deze ronde op een ongeëvenaarde 35ste etappezege aast. “Nee hoor, grapje. Het verschil nu is bijna perfect. Deze Tour wordt een geweldig gevecht.”

Bittere nasmaak bij gele trui

Met die laatste uitspraak was Vingegaard het eens. “Het wordt een geweldige strijd tot Parijs, maar wel een mooie strijd. Ik heb er zin in”, sprak de Deen.

Vingegaard: ‘Tadej was heel sterk, dus hij verdiende de zege vandaag’

Vingegaard zei blij te zijn om de gele trui weer om de schouders te hebben, maar het verloop van de etappe leverde Jumbo-Visma toch een bittere nasmaak op.

“Ik wilde vandaag eigenlijk winnen en we wilden testen hoe Pogacar zich voelde. Blijkbaar ging het beter dan gisteren. Tadej was heel sterk en heeft het dus verdiend.”

‘We zijn ervoor gegaan’

Ook bij ploegleider Merijn Zeeman was er bepaald geen sprake van euforie na het veroveren van het geel.

Zeeman: ‘Zijn ervoor gegaan, maar vandaag was Pogacar net stukje beter’

“Het doel was de etappe te winnen en verder tijd te pakken op Pogacar. En als je er dan zoveel energie instopt…”, refereerde Zeeman aan het harde werk van de ploeg, en vooral Wout van Aert.

“We zijn ervoor gegaan. We hoopten dat Jonas Pogacar kon lossen op de Tourmalet. Maar in de laatste kilometers van de slotklim was Pogacar net dat kleine beetje beter dan Jonas.”

“We hadden wel verwacht dat hij sterk zou zijn en dat het zwaar zou worden, maar we hadden ook verwacht dat Jonas wederom weer wat beter zou zijn. Het is niet de uitkomst die we wilden”, aldus Zeeman.

Bekijk de reacties van Fabio Jakobsen, Wilco Kelderman, Sepp Kuss, Mathieu van der Poel en de samenvatting van de zesde Touretappe:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here