‘Ik geloof in die droom’

0
16
De eerste wedstrijd van RBC in de eredivisie in het seizoen 2000-2001

NOS Voetbal

  • Ragnar Niemeijer

    verslaggever NOS Sport

  • Ragnar Niemeijer

    verslaggever NOS Sport

Een duik in het verleden, maar met een knipoog naar de toekomst. Wie weet wel weer in het profvoetbal. Dat is het gevoel woensdagavond in het stadion van RBC Roosendaal. Een echte reden voor een reünie en een wedstrijdje met de promotiehelden uit het seizoen 1999-2000 is er niet, maar soms is het tijd om gewoon nog eens stil te staan bij het verleden. En dus zijn de tribunes gevuld met zo’n tweeduizend toeschouwers.

“Tien!, tien!, tien!”, roepen de RBC-fans aan het einde van de wedstrijd tussen de voormalig profs en de selectie van het huidige RBC Roosendaal. Zover komt het niet: de wedstrijd eindigt na een in de slotseconden gegeven strafschop door oud-scheidsrechter Roelof Luinge in een 9-8 zege voor oud-RBC, maar de avond is aan alle kanten allang geslaagd.

‘Team van het millennium’

“We willen de mensen enthousiast maken voor RBC. Nou, we hebben de hoogste baromzet in hele lange tijd”, verklapt commerciële man Hans van der Ende.

Het idee voor de avond in Roosendaal kwam van hem. “Mijn hart ligt bij deze club. Ik heb mede aan de wieg gestaan van het team dat voor het eerst naar de eredivisie ging. Ik zat een tijd geleden de beelden van de huldiging weer eens terug te kijken en hoorde toenmalig trainer Robert Maaskant op De Markt roepen: Deze jongens hebben geschiedenis geschreven, dit is het team van het millennium. Toen dacht ik: dit moeten we gaan doen!”

Veel mensen missen RBC. Je gaat iets pas missen, als het er niet meer is.

Eric Hellemons

En met ‘dit’ bedoelt Van der Ende het samenbrengen van RBC’s kampioenselftal uit de eerste divisie in het seizoen 1999-2000. Als jongste trainer in het betaald voetbal promoveert Robert Maaskant via de nacompetitie onverwacht naar het hoogste niveau. Iets dat hij na de directe degradatie nog eens overdoet in 2002, trouwens.

Tweehonderd sponsors

Van der Ende was in die tijd werkzaam bij RBC Roosendaal en is dat nu 23 jaar later als commercieel medewerker opnieuw. In de afgelopen jaren liet Van der Ende de businessclub groeien van dertig naar tweehonderd sponsors, waardoor RBC inmiddels weer in de eerste klasse speelt.

“Een aantal oud-spelers werkt in het betaalde voetbal, dus dan blijf je elkaar wel tegenkomen, maar sommige spelers heb echt jaren niet gezien”, zegt Eric Hellemons, die in zijn voetbalcarrière 358 keer voor RBC Roosendaal uitkwam.

“Ik heb hier zeventien jaar rondgelopen. Veel mensen missen RBC, bijvoorbeeld de sponsoren die op vrijdag hun wedstrijdje niet meer hebben. Je gaat iets pas missen, als het er niet meer is.”

1 April 2006: RBC-trainer Robert Maaskant beseft dat degradatie een feit is na de verloren wedstrijd tegen PSV (1-2)

Op 8 juni 2011 hield RBC Roosendaal op te bestaan als profclub. Volgens de makers van de podcast ‘De Luiten’ over de club ging RBC failliet op een bedrag van vier ton. De pijn die dat veroorzaakte, zit nog altijd diep.

Podcastmaker Floyd Aanen: “Ik ben oer-RBC’er. Met klein groepje anderen ben ik helemaal mesjogge, knettergek van de grootste club van de wereld. RBC is voor ons als Real Madrid. We blikken in de podcast vooral veel terug. Als ik erover praat, word ik altijd emotioneel.”

Hang naar terugkeer

Robert Maaskant kan niet ontbreken in het Atik Stadion. Hij geeft een rondleiding in de catacomben, waar foto’s van toen hangen. “Ik kom hier heel af en toe nog weleens. Oud-speler Rob Penders (nu assistent-trainer bij FC Utrecht, red.) en ik zijn betrokken bij de maatschappelijke tak van RBC.”

Hij wijst naar de spelers van toen. “Als je deze foto ziet, denk ik bij mezelf: hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat we daarmee en met die trainer zijn gepromoveerd?”, knipoogt hij.

De selectie van RBC Roosendaal in het allereerste seizoen (2000-2001) dat het eredivisie speelde

De hang naar een terugkeer in het profvoetbal is de hele avond voelbaar. Van der Ende: “Ik geloof nog steeds in RBC als betaaldvoetbalclub. Deze club had absoluut bestaansrecht. De weg terug zal lang zijn, maar als je enthousiast bent, dan lukt er veel. Ik geloof in die droom.”

‘Mister RBC’ Hellemons: “Ik hoop van harte dat de mensen over vier of vijf jaar weer in de file staan om naar een wedstrijd van RBC in het betaalde voetbal te kijken. Vooral voor de mensen die destijds de club een doorstart hebben laten maken, zou dat heel erg mooi zijn.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here