‘Ik kom er weer volledig bovenop’

0
27
Adrie Poldervaart

NOS Voetbal

De Graafschap-trainer Adrie Poldervaart gaat deze week een nieuwe fase van zijn herstel in. Hij zal een traject gaan volgen bij een fysio- en ergotherapeut om zo te herstellen van het Guillain-Barré syndroom. Dat is een spierziekte waarbij de spieren erg verzwakt raken en waarbij je zelfs verlamd kunt raken.

Vijf weken nadat Poldervaart thuis kwam te zitten, is hij optimistisch: “Ik zie een stijgende lijn in mijn herstel.”

Met behulp van een rollator beweegt hij zich dagelijks door zijn huis. “Ik merk dat het lopen steeds makkelijker gaat. Daarnaast is de pijn grotendeels afgenomen, maar dat komt ook door de vele medicatie die ik dagelijks slik. Ik voel af en toe alleen nog wat tintelingen in mijn vingers en tenen, maar ik mag niet klagen over mijn progressie”, vertelt hij in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Mentale veerkracht

Naast de fysieke ongemakken kreeg de trainer ook een mentale tik te verwerken. Van de ene op de andere dag stond zijn leven op z’n kop, al stond hij daar niet al te lang bij stil. “Ik heb tegen mensen in mijn omgeving gezegd dat ik het vervelender voor hen vind dan voor mezelf. M’n vrouw, kinderen en moeder maakten zich zorgen, maar ikzelf heb al vrij snel de knop omgezet en mezelf gemotiveerd om te herstellen.”

2018: Adrie Poldervaart (trainer van Excelsior) naast Erik ten Hag (Ajax)

Want helemaal stilzitten, kan de trainer niet. Hij staat te popelen om te starten met de revalidatie en neemt het heft in eigen handen. “Ik zit dagelijks een halfuur op de hometrainer, ik ga twee keer per dag met de rollator naar buiten om een ommetje te maken, en daarnaast doe ik verschillende oefeningen om mobiel te blijven. Ik probeer zo veel mogelijk voorwaarden te creëren voor een goed herstel.”

Want dat hij weer de oude wordt, daar is de voormalig-fysiotherapeut heilig van overtuigd. “Ik heb vanaf dag één tegen mezelf gezegd dat ik er volledig bovenop ga komen. Andere mensen die deze ziekte hebben, zijn er regelmatig veel slechter aan toe dan ik. Sommigen komen zelfs op de IC terecht met ernstige verlammingen. Ongeveer de helft van de mensen die aan deze ziekte lijden, genezen volledig en ik ga er voor zorgen dat ik bij die helft zit.”

Passie voor ‘het spelletje’

Want naast zijn tomeloze inzet houdt ook het voetbal hem op de been. “Voetbal is m’n passie. Ik heb dan wel niet meer de regie om beslissingen te nemen bij De Graafschap, maar ik krijg nog altijd analyses van mijn assistenten. Zij houden mij op de hoogte van hetgeen er gebeurt binnen de club. Ik doe het met liefde, want ik wil dat het goed gaat met de club.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here