In 2019 keek Pogacar ademloos toe hoe Van der Poel de Gold Race won: ‘Moest zelf afstappen’

0
42

NOS Wielrennen

Hij won de Tour de France tweemaal en is momenteel misschien wel de beste wielrenner ter wereld. Zondag is Tadej Pogacar in Nederland voor de Amstel Gold Race en dat is best bijzonder.

Want pas twee keer eerder reed de 24-jarige Sloveen in ons land. Zijn beste uitslag? Een schamele 28ste plek in de ZLM Tour van 2018.

Vijf jaar geleden in de koers met start en finish in het Zeeuwse Goes had niemand in Nederland nog van Pogacar gehoord. Hij reed voor de Sloveense ploeg Ljubljana Gusto Xaurum. De 19-jarige kon toen alleen nog dromen van de Tour-winst. Een droom die hij in 2020 en 2021 werkelijkheid maakte.

Pogacar keek zijn ogen uit in Gold Race van 2019: ‘Mooiste tv-moment ooit’

Pogacar vond zijn eerste kennismaking met de Nederlandse wegen “erg saai”, vertelt hij vijf jaar later. “Er stond die dag geen wind en het was alleen maar vlak.” Het werd een massasprint in Goes, met Pogacar onopvallend in de buik van het peloton.

Een ‘Dumoulintje’

Opvallen deed Pogacar bij zijn tweede optreden in Nederland evenmin. Een jaar later bij de Amstel Gold Race haalde hij de finish niet. Als we vier jaar later naar de reden van het afstappen vragen, lacht hij wat ongemakkelijk.

Na enig aandringen legt Pogacar uit: “Ik had een natuurlijke pauze en moest stoppen.” Een ‘Dumoulintje’ in de berm, dus.

Kijk terug: Van der Poel boekt een onwaarschijnlijke zege in de Amstel Gold Race van 2019. Pocagar zag de laatste 10 kilometer met darmklachten in de ploegbus:

Amstel Gold Race 2019: de lange samenvatting

Wederom bleek dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Doordat Pogacar met darmklachten moest afstappen, was hij op tijd in de teambus om de finish van de Gold Race te kunnen zien. Het was de legendarische editie waarin Mathieu van der Poel in de slotmeters de kopgroep achterhaalde en naar de winst sprintte.

“Het was het waard om af te stappen en daardoor de laatste 10 kilometer op tv te kunnen zien”, grinnikt Pogacar. “Die zege van Mathieu was een van mijn beste ervaringen als tv-kijker ooit.”

Drie keer scheepsrecht?

Zondag koerst hij voor de derde keer in Nederland, opnieuw in de Amstel Gold Race. Bij afwezigheid van andere grote namen als Van der Poel en Wout van Aert is Pogacar de grote favoriet. Is drie keer scheepsrecht?

Pogacar won twee weken geleden de Ronde van Vlaanderen

Met zijn vorm zit het wel goed. Twee weken geleden was Pogacar veruit de sterkste in de Ronde van Vlaanderen. Maar gevraagd naar zijn kansen in de Limburgse heuvels, houdt hij zich op de vlakte.

“We zullen zien hoe de koers zich ontvouwd. Ik hoop op goede benen. Ik verwacht een zware koers. We moeten als team sterk zijn, want het zal zwaar zijn om te kunnen winnen.”

Draaien en keren, op en af

Met zijn ervaring van vier jaar geleden weet hij in elk geval wat hem te wachten staat op de Nederlandse wegen. “Van 2019 weet ik nog dat het continu draaien en keren was, steeds op en af. Het is lastig en een lange koers. Onvoorspelbaar en leuk ook. Om te kunnen winnen moet je de hele dag in goede positie zitten en goede benen hebben op de steile klimmetjes.”

Hoe die steile klimmetjes precies heten, dat weet de beste renner ter wereld niet. “Ik ken de namen van die heuvels niet, het zijn er ook zoveel. De Keuterberg? Die hebben we vrijdag verkend ja. Supersteil. De Cauberg? De Bemelerberg? Ja die zijn we met de ploeg ook twee keer opgereden.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here