In Turks resort werken turners toe naar finales: ‘Nederland internationaal steeds beter’

0
29

NOS Sport

De Middellandse Zee ruist op de achtergrond, palmbomen waaien in de wind en aan het zwembad met glijbaan baden topsporters in de Turkse zon. Er zijn slechtere plekken dan een resort in Antalya om toe te leven naar het slotweekend van de EK turnen.

“We hebben eigenlijk nog niet eerder in een resort gezeten tijdens een toernooi, maar het helpt wel om in de goede sfeer te komen”, lacht Sanne Wevers. En Loran de Munck: “De zee zorgt voor wat kalmte. Het is goed vertoeven hier.”

Voorafgaand aan de toestelfinales op zaterdag en zondag heeft gymnastiekbond KNGU een persmoment georganiseerd in het hotel waar het team – overigens samen met vele andere landen – verblijft.

Na een wat ongemakkelijke start, waarbij de turners in de afgehuurde zaal letterlijk tegenover de meegereisde pers worden geplaatst, is er ook tijd om één-op-één met de turners over hun finales te praten.

Nederland laat zich gelden

Dan ogen ze relaxed en opgewekt. En daar is ook genoeg reden toe: na jaren waarin het turnen meer om randzaken dan de sport zelf draaide, laat Nederland zich deze EK sportief gelden. In totaal plaatsten de Oranje-turners zich voor zeven finales en eerder deze week was er ook al brons voor het vrouwenteam. Een nu al behoorlijke oogst.

Sanne Wevers knikt. Ze ziet daarin de bevestiging dat hier een “hele goede generatie en sterk team staat”. Ook De Munck ziet dat Nederland het internationaal “steeds beter doet”.

Komend weekend is er opnieuw kans op medailles. De 31-jarige Wevers weet haar comeback op het internationale podium gelijk te bekronen met een finaleplaats en kan zondag een gooi naar een plak doen. Loran de Munck verdedigt op voltige het zilver. Naomi Visser kan haar eerste individuele medaille pakken in de finales op vloer en brug.

Finales turnen is sowieso iets speciaals, zeggen ze. In de kwalificaties staan de turners met een team op de wedstrijdvloer en wordt er op alle onderdelen tegelijkertijd geturnd – in de toestelfinales zijn de spotlights steeds op één turner gericht. Hoe bereid je je daar als sporter op voor?

Volgens Naomi Visser helpt vooral doen. “Het is fijn als je het vaker hebt meegemaakt. Je merkt dan dat je daar wat ervarener in wordt.” Team- en clubgenoot Sanne Wevers heeft die ervaring van de hele ploeg – mannen en vrouwen – het meest. Visser: “We hebben het er samen veel over, dat helpt zeker.”

Wevers: “Natuurlijk kan ik hier en daar wat kleine tips en tricks geven, maar uiteindelijk blijft het een persoonlijk spelletje: want waar sla jíj op aan en hoe zorg jij ervoor dat je het beste uit jezelf haalt? Het is heel belangrijk dat je daar als sporter achter komt. Uiteindelijk wint degene die onder grote druk de beste oefening kan neerzetten.”

Voor Loran de Munck is het zaterdag zijn derde voltige-finale op een internationaal eindtoernooi op rij. In de eerste pakte hij historisch zilver, in de tweede ging het mis met een val van paard vlak voor zijn afsprong.

Bekijk hieronder een reportage met De Munck, waarin hij vertelt over de WK-finale van Liverpool waarin hij viel:

Turner De Munck: ‘Die verloren finale bleef zich maar afspelen in m’n hoofd’

Die misser bleef hem nog lang tot in zijn dromen achtervolgen, maar De Munck heeft er ook lessen uit getrokken: “Ik weet nu beter hoe ik op mezelf moet focussen en me voor de omgeving af kan sluiten. Door die twee finales weet ik beter wat ik kan verwachten. Ja, turnen is wat dat betreft echt een individuele sport.”

Over wie er dit weekend ook daadwerkelijk kans maken op medailles, houden ze zich wat op de vlakte. Alleen De Munck durft zich hardop uit te spreken: “Ik weet dat ik medaillekansen heb en daar ga ik ook voor. De vrouwen? Naomi is supergoed, net als Sanne, dus van hen verwacht ik ook veel.” Visser lacht er bescheiden om, Wevers zegt: “Wie weet. Why not?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here