Jakobsen wint sprint bij rentree, maar bloemen zijn voor ontsnapte Wærenskjold

0
31
Søren Wærenskjold wint de eerste etappe van de Ronde van Denemarken

NOS Wielrennen

Fabio Jakobsen is dinsdag in de eerste etappe van de Ronde van Denemarken als tweede gefinisht bij zijn rentree in het peloton. Het waren de eerste koerskilometers van de Nederlandse sprinter op de fiets, nadat hij in de Tour de France in de vierde etappe hard ten val was gekomen. Door die klap stapte hij na elf etappes af in Frankrijk.

Hersteld en wel van de schaafwonden en kneuzingen had ‘De Hulk van Heukelum’, die volgend jaar fietst voor DSM-Firmenich, in de eerste rit in het noorden van Denemarken gelijk kans op een ritzege. Maar de Noor Søren Wærenskjold (Uno-X) was de sprinters te slim af met een demarrage in de laatste kilometers.

Rondje Aalborg

Het slot van de bijna 170 kilometer lange koers was vrijwel vlak en een massasprint lag voor de hand. Al moesten de sprinters, naast Jakobsen onder anderen ook Mads Pedersen, in de drie slotrondes die in en rond Aalborg waren uitgestippeld, wel telkens twee nare, steile klimmetjes trotseren.

In een lastige en rommelige finale met veel vluchtheuvels, rotondes, stoeprandjes en verkeersdrempels leek het mis te gaan voor Pedersen, toen hij twintig kilometer voor de streep door materiaalpech op achterstand was beland. Maar de Deen keerde met een heldhaftige inhaalrace terug vooraan.

Jakobsen bleef al die tijd met hangen en wurgen bij de voorste renners meerijden, toen zij de sprinters probeerden te lossen door in volle vaart over de finaleheuveltjes te blazen. Met een uitgedund peloton stormde de renners op de finish af, tot Wærenskjold er plots alsnog vandoor ging.

Fabio Jakobsen is terug in de koers

De sprintersploegen hadden niet gerekend op de kracht die de Noorse 1.95 meter lange motor van Uno-X, de sprintaantrekker voor Alexander Kristoff in de Tour en de nummer dertien van het WK tijdrijden, nog in de benen had. Wærenskjold pakte een kleine tien seconden en bleef uit handen van het jagende peloton.

Zes seconden na Wærenskjold versloeg Jakobsen Pedersen in de sprint om plek twee en drie in de eerste etappe.

Sprintkansen Jakobsen

Voor Jakobsen bieden etappes twee en drie, die nog iets pittiger zijn dan de rit van vandaag, een kleinere kans op een massasprint. Etappe vier zal zeker zal Jakobsen de meeste hoop geven, met een vlakke finale in Bagsvaerd. De Ronde van Denemarken eindigt met een 16 kilometer lange tijdrit in Helsingor.

Bekijk hieronder de val van Jakobsen in de vierde etappe van de Tour de France:

Beelden vanuit het peloton: zo komt Jakobsen ten val

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here