Janssen laat tiental Antwerp dromen van Champions League na gevecht met AEK

0
25

NOS Voetbal

Dankzij een treffer van Vincent Janssen mag Royal Antwerp FC dromen van deelname aan de Champions League. In eigen stadion won de Belgisch kampioen met de grote Nederlandse inbreng met 1-0 van het AEK Athene.

De return is volgende week woensdag in Griekenland.

Vincent Janssen blijft stoïcijns nadat hij Antwerp op 1-0 heeft gebracht tegen AEK Athene.

Heel Antwerpen had uitgekeken naar de eerste keer dat de Champions League-hymne door de historische Bosuil zou schallen. In juni werd de club van trainer Mark van Bommel en technisch directeur Marc Overmars door een zondagsschot van Toby Alderweireld in de laatste seconde van de competitie kampioen van België.

Als beloning mocht Antwerp aantreden in de play-offs, maar op de tegenstander moesten de fans lang wachten. Afgelopen zaterdag plaatste AEK Athene zich namelijk voor het onderonsje, ook na een knotsgekke slotfase thuis tegen Dinamo Zagreb. Uiteindelijk was het uitgerekend de Kroaat Domagoj Vida, die in de elfde minuut van de blessuretijd zijn jeugdliefde de das omdeed.

Nu wilde het toeval dat beide clubs elkaar in aanloop naar het seizoen ook al vriendschappelijk hadden getroffen. De Grieken waren toen met 3-0 duidelijk de sterkste.

Vincent Janssen schuift de 1-0 in het Griekse doel.

Bij Antwerp moesten Janssen en Jurgen Ekkelenkamp voor de aanvallende impulsen zorgen. Aan Griekse kant drukte Nordin Amrabat al snel zijn stempel. Zo had de Marokkaanse oud-international uit Naarden na tien minuten al een perfecte voorzet in huis op Levi Garcia (oud-AZ), maar de spits uit Trinidad en Tobago kopte de bal recht in de handen van doelman Jean Butez.

Feilloos

Hoewel het stadion van Antwerp nog altijd verbouwd wordt, barstte de Bosuil vijf minuten later uit zijn voegen toen de geblondeerde Janssen combineerde met de jonge Arthur Vermeeren en de bal met de binnenkant van de voet feilloos in de verre hoek schoof.

Na die 1-0 plooide Antwerp wat terug en mocht het van geluk spreken dat Garcia ook een tweede voorzet van Amrabat niet tot treffer wist te promoveren.

Mark van Bommel helpt tegenstander Nordin Amrabat overeind.

Veel had Antwerp niet te vrezen, tot Jelle Bataille kort na rust in de fout ging. De Belg kreeg direct rood na een onnodige, maar keiharde tackle op de enkel van Mijat Gacinovic.

Briefje

Na uitvoerig overleg met spits Janssen en assistent Andries Ulderink langs de lijn besloot Van Bommel om Ekkelenkamp te offeren voor een extra verdediger. Op het briefje dat Zeno Van Den Bosch mee het veld in nam, stond het strijdplan om de voorsprong te verdedigen.

Dat plan werkte uitstekend: met twee linies van vier kort voor de eigen zestien maakte Antwerp de ruimtes zo klein dat AEK Athene amper nog uitgespeelde kansen kreeg. De grootste kans was zelfs voor de thuisploeg toen de jonge centrumverdediger Soumaïla Coulibaly (gehuurd van Borussia Dortmund) opeens voor het Griekse doel mocht opstomen, maar vervolgens te vermoeid was om de kans ook af te ronden.

Toen even later het laatste fluitsignaal klonk, was het Antwerpse feest er niet minder om. Volgende week woensdag is de return in Athene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here