Japanse broer en zus Abe pakken opnieuw tegelijk wereldtitel judo

0
27
Hifumi Abe

NOS Sport

De Japanse broer en zus Abe hebben op de WK judo in Doha allebei de wereldtitel veroverd. Het is al de derde keer dat de twee tegelijk wereldkampioen worden.

Himufi Abe veroverde in de Qatarese hoofdstad zijn vierde wereldtitel in de klasse -66 kilogram. In de verlenging van de finale liep z’n landgenoot Joshiro Maruyama tegen zijn derde straf vanwege passiviteit aan.

Oude bekenden

De twee kennen elkaar goed. In een rechtstreeks duel van maar liefst 20 minuten streden beide judoka’s in 2021 om het olympische ticket. Abe won en pakte vervolgens goud in Tokio. Maruyama mocht naar de WK en werd wereldkampioen. Abe onttroonde hem vorig jaar weer in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

De topjudoka’s wisten nu dat een foutje in de finale fataal zou zijn en waren dan ook voorzichtg. In de verlenging opende het gevecht zich wel, maar niemand wist een geslaagde aanval uit te voeren.

Uta Abe

Ook Uta Abe kroonde zich voor de vierde keer wereldkampioen, in de klasse -52 kilogram. De titelhoudster uit Japan rekende in de finale overtuigend af met de Oezbeekse Dijora Keldijorova.

Olympisch kampioene Abe won op weg naar de eindstrijd al haar vier partijen met ippon. Ze vloerde in de halve finales Distria Krasniqi, de olympisch kampioene -48 kilogram. Keldijorova was voor de finale drie keer in actie gekomen en tweemaal was ze binnen de vier minuten klaar.

De nog maar 22-jarige Japanse, die haar opponenten doorgaans werpt, kreeg Keldijorova na 2,5 minuut in een houdgreep en daar kwam de twee jaar oudere Oezbeekse niet meer uit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here