Jong Oranje-doelman Verbruggen voor 20 miljoen naar Premier League-club Brighton

0
33
Bart Verbruggen

NOS Voetbal

Bart Verbruggen zet zijn loopbaan voort in de Premier League. De jonge doelman maakt de overstap van Anderlecht naar Brighton & Hove Albion, dat 20 miljoen euro voor hem betaalt.

Hij tekent tot de zomer van 2028 bij de Engelse ploeg, waar ook Joël Veltman, Jan Paul van Hecke en Kjell Scherpen onder contract staan.

Net als Van Hecke en reservedoelman Scherpen was Verbruggen vorige maand actief op het EK onder 21 in Roemenië en Georgië. De doelman was een van de spaarzame lichtpuntjes van Jong Oranje op het toernooi. De Nederlandse talenten speelden al hun wedstrijden gelijk en werden al in de groepsfase uitgeschakeld.

De 20-jarige Verbruggen speelde in de jeugd van NAC Breda, voordat hij in 2020 de overstap naar Anderlecht maakte. Bij de recordkampioen van België veroverde hij vorig seizoen een basisplaats.

Opmars dankzij data

Brighton speelde rond de eeuwwisseling nog op het vierde profniveau van Engeland. De club maakte een flinke opmars, onder meer door het gebruik van data bij het zoeken naar nieuwe spelers. Afgelopen seizoen eindigde Brighton als zesde in de Premier League, de hoogste klassering ooit.

Dat deed de club met verzorgd voetbal van achteruit. “Verbruggen is gewend om voetbal te spelen zoals wij dat ook doen. Daarom zal hij geen aanpassingsproblemen hebben”, zegt Brighton-manager Roberto De Zerbi. “Hij heeft de potentie om de komende jaren een heel belangrijke speler te worden voor onze club.”

Verbruggen zat in maart bij de selectie van Oranje, maar debuteerde nog niet. Bij de wedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar zat hij op de bank.

“Alles is de laatste tijd erg snel gegaan”, zegt de jonge keeper. “Nu ben ik hier in Brighton. Ik ben erg blij en kan niet wachten om te beginnen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here