Jonker licht WK-afvalsters in na verplaatst en gewonnen oefenduel Oranje

0
37

NOS VoetbalAangepast

De laatste dag voordat bondscoach Andries Jonker zijn definitieve selectie voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland bekend gaat maken, verliep even anders dan gepland. De oefenwedstrijd van de Oranjevrouwen tegen het Nederlands elftal onder 19 kon plots niet doorgaan omdat er op het veld van amateurclub EGS ’20 glas en stenen lagen.

Zege Oranjevrouwen op Onder 19 na vertraging door rommel op het veld

Jonker droeg zijn ploeg nog op om elke centimeter van de grasmat in het Brabantse Escharen uit te kammen, maar uiteindelijk bleek een schoon veld toch niet haalbaar en werd met het oog op de veiligheid besloten om de wedstrijd te verplaatsen naar elders.

Volgens de KNVB is onlangs onderhoud verricht aan het veld, waardoor allerlei zaken onder het gras naar boven waren gekomen.

Twee keer Martens

Met ruim een uur vertraging werd er alsnog afgetrapt en konden de voetbalsters van beide Oranjes nog eens laten zien waarom zij beslist mee moeten naar het WK aan de andere kant van de wereld dan wel naar het EK voor speelsters onder 19 van volgende maand in België.

Het ‘Grote Oranje’ won het duel van 4 x 25 minuten door doelpunten van Lieke Martens (tweemaal), Jill Baijings en Fenna Kalma, die na rust een penalty benutte, met 4-1.

Fenna Kalma (rechts) in duel met Veerle Buurman

Of Jonker er veel wijzer van is geworden, is de vraag, feit is wel dat hij donderdagavond nog de laatste drie afvallers voor het WK zou inlichten. “Ze weten precies hoe het loopt”, deed hij de procedure uit de doeken. “Voor het eten spreek ik met de speelsters die het betreft en leg ik precies uit wat er aan de hand is en wat de beslissing is. En dan gaan we weer verder.”

‘Geweldige groep’

Geen fijne klus. “Nee, dat is niet makkelijk. Het is een geweldige groep meiden bij elkaar. Ze doen hun stinkende best en hebben allemaal een heel behoorlijk niveau. De verschillen zijn heel klein. En dan doet het ook mij zeer om zo’n beslissing te nemen. Dat heeft het al vier keer eerder gedaan en dat is nu ook weer zo.”

Van die drie afvallers reizen overigens een keepster en een veldspeelster wel mee naar Nieuw-Zeeland, waar Oranje z’n groepswedstrijden afwerkt. Zij kunnen in geval van blessures in de aanloop naar het toernooi alsnog aan de WK-selectie worden toegevoegd. Om wie het gaat, wordt vrijdagmiddag om 14.00 uur uit de doeken gedaan.

Komende zondag speelt Nederland in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, de thuishaven van Roda JC, de ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen België.

Bekijk een nieuwe aflevering van In het spoor van Oranje in de week waarin de definitieve WK-selectie bekend wordt:

Countdown naar de definitieve WK-selectie | In het spoor van Oranje #20

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here