Jonkie Berben (19) volgt mentor Keen (51) op als Nederlands tafeltenniskampioen

0
33
Berben (19) omhelst zijn grote voorbeeld Keen (51) na de halve finale op het NK

NOS Sport

Barry Berben is in Zwolle voor het eerst Nederlands kampioen tafeltennis geworden. De 19-jarige Limburger was in de finale met 4-1 (7-11, 11-6, 11-6, 12-10, 11-6) Kas van Oost de baas. Emine Ernst was de beste bij de vrouwen.

Berben moest in de finale van het vorige NK (oktober 2022) de titel laten aan zijn trainer en mentor Trinko Keen. Het 51-jarige tafeltennisicoon werd dit keer in de halve finales verslagen door zijn pupil.

Moeite met bewegen

Dat Berben zijn mentor inmiddels door en door kent, speelde volgens Keen toch wel een rol van betekenis. “Hij had geleerd van onze vorige ontmoetingen en zag dat ik wat moeite had met bewegen”, zei Keen op de radio bij Langs de Lijn. “Hij speelde rustig en tactisch gedisciplineerd.”

Of het dan toch ook een beetje aan de leeftijd lag, durft Keen niet met zekerheid te zeggen. “Ik weet niet of het de leeftijd is, maar tafeltennis speelt wel een andere rol in mijn leven dan eerder. Maar dat die jonge generatie het overneemt. is absoluut mooi.”

De Limburgse Berben is een van de Nederlandse toptalenten die op Papendal graag spart met Keen. Laatstgenoemde neemt daar jonge spelers onder zijn hoede, in de hoop dat een nieuwe generatie tafeltennissers het stokje van hem overneemt.

Keen won de Nederlandse kampioenschappen zeven keer. Hij is een van de weinige Nederlandse spelers die het lukte om de sport professioneel te beoefenen. Keen bereikte de achttiende plek op de wereldranglijst en deed in 1996, 2000 en 2004 mee aan de Olympische Spelen.

We maakten deze week een reportage met Trinko Keen en Barry Berben richting de NK.

Keen helpt tafeltennisjeugd: ‘In Nederland moet je je eigen trainer worden’

Ook in de finale nam Berben het tegen een bekende op. Samen met Van Oost had hij al de nationale dubbeltitel in de wacht gesleept. De eerste game ging naar Van Oost en ook in de tweede game pakte hij even een voorsprong. Daarna was Berben de betere.

Ernst oppermachtig

Ook bij de vrouwen was een 19-jarig toptalent de beste. Ernst was in de finale oppermachtig tegen Tanja Helle: 4-0 (11-8, 11-6, 11-8, 11-7).

Emine Ernst werd voor de tweede keer Nederlands kampioen

Ernst moest in de kwartfinales nog alle zeilen bijzetten om Esmee van Marwijk van het lijf te houden. In het vervolg ging het een stuk makkelijker.

Ernst en Helle hadden elkaar al enkele keren in de jeugd ontmoet en steeds was Ernst de beste. Dit keer was de winst in slechts 34 minuten binnen. In de eerste en de derde game kon Helle nog tot 7-7 bijblijven, maar de uitkomst was steeds hetzelfde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here