Judotalent Van Lieshout stunt bij WK-debuut met halvefinaleplaats

0
23
Joanne van Lieshout

NOS SportAangepast

Judoka Joanne van Lieshout maakt tot nu toe een ijzersterke indruk bij haar debuut op de WK in Qatar. De 20-jarige Brabantse rijgt in Doha de zeges aaneen in de klasse tot 63 kilogram en staat inmiddels in de halve finales.

Van Lieshout gebruikte in haar zegetocht een inmiddels berucht wapen: de armklem. Door middel van deze techniek won ze drie van vier wedstrijden op dit WK.

Het judotalent had in de kwartfinales tegen de Hongaarse Szofi Ozbas het initiatief en tijdens een grondgevecht gaf de armklem van Van Lieshout de doorslag.

Ze ontmoet in de kwartfinales Andreja Leski, de 26-jarige nummer 12 van de wereld. De Sloveense won zilver bij de WK in 2021 in Boedapest.

Joanne van Lieshout (in het wit) met haar inmiddels befaamde armklem

Van Lieshout won eerder van de Colombiaanse Cindy Mera (ippon), de Britse Lucy Renshall (ippon in golden score) en de Japanse Miku Takaichi (waza-ari).

Met name de zege van Van Lieshout op Renshall, de mondiale nummer één met zes grandslamzeges op haar naam, sprak tot de verbeelding waarbij de Nederlandse in de golden score stoïcijns overeind bleef.

Sporttalent van het jaar

Van Lieshout, die vorig jaar door sportkoepel NOC*NSF werd verkozen tot talent van jaar, is tweevoudig wereldkampioen bij de junioren.

De Wit vroeg uitgeschakeld bij de WK judo in Qatar

Frank de Wit werd in de klasse tot 81 kilogram in de tweede ronde uitgeschakeld door de Oostenrijker Wachid Borchashvili. De 27-jarige Heemskerker, de nummer drie van de WK in 2021, verloor op ippon van de geboren Tsjetsjeen.

De nummer 13 van de wereld behaalde in 2021 brons op de WK. Ditmaal had hij in de eerste ronde een flinke kluif aan Nugzari Tatalashvili uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar De Wit won wel in de extra tijd omdat zijn tegenstander een derde straf had gekregen.

In de tweede ronde keek De Wit al snel tegen twee straffen aan. Hij wist in het restant het initiatief over te nemen, maar werd in de extra tijd alsnog op de zij geworpen door Borchashvili.

De Wit: ‘Last van snelle straffen’

“Ik stond door die snelle straffen met mijn rug tegen de muur”, analyseerde De Wit na afloop, wetende dat een derde straf fataal zou zijn. “Ik moest daarna alles gaan afwegen uit angst voor nog een straf. Het werd een beetje prijsschieten.”

De Wit zei dat hij ook nog wat last had van zijn zware partij uit de eerste ronde. “Ik wist dat ik veel zware partijen zou gaan vechten, maar ik was conditioneel best goed. Door die twee straffen stond ik gewoon niet meer lekker op de mat.”

Uitgeschakelde De Wit baalde van snelle straffen: ‘Werd een beetje prijsschieten’

De Wit en Van Lieshout zijn de eerste Nederlanders die tijdens dit WK in Doha acte de présence geven. De judobond mikt op drie medailles voor de Nederlandse ploeg.

In 2022 zorgden Sanne van Dijke (brons in de klasse tot 70 kilogram) en Michael Korrel (brons in de klasse tot 100 kilogram) voor het Nederlandse succes bij de WK in het Oezbeekse Tasjkent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here