‘Kan weer laten zien wie Ryan is’

0
38

NOS Voetbal

Gravenberch geniet van speeltijd op EK: ‘Kan weer laten zien wie Ryan is’

Na een seizoen met in totaal slechts 938 speelminuten voor Bayern München ging niemand liever met Jong Oranje naar het EK onder 21 jaar dan Ryan Gravenberch. “Ik heb niet getwijfeld”, zegt de elfvoudig international van het grote Oranje vanuit Georgië. “Het is goed hier te zijn. Ik kan mezelf weer laten zien, laten zien wie Ryan is.”

Twee keer negentig minuten kreeg Gravenberch van bondscoach Erwin van de Looi in de eerste groepsduels met België (0-0) en Portugal (1-1). Na een wisselend optreden tegen de Belgen was de 21-jarige middenvelder volgens NOS-analist Ibrahim Afellay tegen Portugal de uitblinker, met als hoogtepunt een splijtende pass op Brian Brobbey.

“Deze bal is gewoon uitzonderlijk”, stelde Afellay. “Dit is wat hem uitzonderlijk maakt. Dit is niet eens een kans. Uit het niets creëert hij dit en scheurt hij de linies open. Brobbey komt niet goed uit, maar het is hem vergeven door zijn goal.”

Lof van Afellay doet ‘uitzonderlijke’ Gravenberch goed: ‘Leuk om te horen’

“Ik vind het knap, Gravenberch is een speler die niet heel veel ritme nodig heeft om in vorm te komen”, aldus Afellay. “Als je een heel jaar lang weinig minuten maakt en jezelf nu op zo’n podium zo manifesteert, vind ik dat erg knap.”

“Mooi om te horen”, reageert Gravenberch.

Niet nog zo’n jaar

Voor de Amsterdammer zou het fijn zijn als zijn spel ook opgemerkt wordt in Duitsland en bij Bayern München. In verscheidene interviews liet Gravenberch onlangs weten dat hij niet zit te wachten op nog een jaar zonder speeltijd. Hij wil meer minuten maken bij Bayern, waar hij een contract heeft tot medio 2027.

Ryan Gravenberch

“Ik was duidelijk, ik denk dat ze het doorhebben”, zegt Gravenberch. “Maar uiteindelijk moet ik het zelf doen. Daarvoor heb ik wel een kans nodig. Onder Thomas Tuchel (de nieuwe trainer, red.) heb ik weer een kans gekregen en daar ben ik blij mee. Wellicht ga ik volgend seizoen meer spelen.”

Wedstrijden heeft Gravenberch nodig, dinsdag wacht het beslissende groepsduel met gastland Georgië. Als het aan Gravenberch ligt, duurt het EK met Jong Oranje nog wel even: “Het liefst tot aan de finale.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here