Kazachs kwartiertje nekt Denemarken in spectaculair EK-kwalificatieduel

0
38

NOS VoetbalAangepast

Lang leek Denemarken in Kazachstan fluitend drie punten in de EK-kwalificatie te gaan pakken. Twee treffers van de aanstormende topspits Rasmus Höjlund leken daarvoor meer dan genoeg. Maar toen volgden vijftien minuten die in voetbalminnend Kazachstan niet snel vergeten zullen worden.

Höjlund, de Deense spits van Atalanta die ook donderdag tegen Finland al drie keer scoorde, was vroeg in de wedstrijd trefzeker met een prachtige lob. Nog voor rust werkte hij de 0-2 binnen en leek het duel in poule H, waar ook Slovenië, Noord-Ierland, Finland en San Marino in zitten, wel beslist.

Complete euforie

Maar na rust liet Denemarken de touwtjes te veel vieren. Daarmee kwam de ploeg lang weg, totdat het laatste kwartier aanbrak. Bakhtiyor Zaynutdinov maakte de aansluitingstreffer, waarna Askhat Tagybergen met een weergaloos afstandsshot gelijkmaakte.

Daarna drukte Kazachstan, aangemoedigd door een stadion in complete euforie, onverbiddelijk door. Een minuut voor tijd vervolmaakte Abat Aymbetov de Kazachse comeback.

Kazachse spelers en fans in extase na de 3-2

De Kazachen staan nu op de tweede plek in de poule, achter koploper Slovenië. Kazachstan plaatste zich nog nooit voor een eindtoernooi, maar zal daar nu wel meer van gaan dromen.

Het land sloot zich in 2002 aan bij de UEFA. Daarvoor (in de jaren na de val van de Sovjet-Unie) was Kazachstan onderdeel van de AFC, de Aziatische voetbalfederatie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here