Kelderman schrikt niet van 8 tellen winst ‘Pogi’ • Puy de Dôme-stilte beviel Poels

0
34

FAVORIETEN FINISH | Pogacar pakt 8 seconden terug

Pogacar komt over de streep op de Puy de Dôme, nadat hij nog een keer alles geeft, staand op de pedalen.

Vingegaard komt acht seconden later aan dan Pogi.

  • AFP

    Vingegaard
  • AFP

    Pogacar

FAVORIETEN 250 meter | Zes seconden voor Pogi

Het is helemaal niets, maar toch wat. Pogacar rijdt zes seconden voor Vingegaard en zet nog één keer aan.

FAVORIETEN 500 meter | Pogacar paar seconden voor

Het gat is maar een meter of tien, of is het al vijftien? We tellen 5 seconden verschil. Het is vrijwel niets, maar Pogacar danst de Puy de Dome op.

FAVORIETEN 1,5 km | Aanval Pogacar

Pogacar valt aan! Vingegaard kan even mee, maar kraakt nu toch? Het gat is een meter of vijf, tien misschien.

Nog 1 km | Woods komt eraan

Oh, oh Jorgenson, gaat het nou alsnog mis in de laatste kilometer? Want Woods is als een bezetene de vulkaan opgestoven. Hij kijkt hem in de rug.

FAVORIETEN Nog 5.2 km | UAE even op kop

In de groep met favorieten, die zijn begonnen aan het steilste del van de slotklim laat UAE (van Pogacar) zich even zien op kop. Daar gaat het ook hard hoor.

De groep dunt heel snel uit. Deze zijn nog over: Vingegaard, Pogacar, Kuss, Adam Yates, Simon Yates, Rodriguez en Pidcock.

Gaudu, Landa en Bardet zijn al afgehaakt.

Nog 2,6 km | Jorgenson nog solo, Woods en Mohoric komen

Jorgenson heeft nog 2,6 kilometer te klimmen. Zijn voorsprong op achtervolger Mohoric, die weg is gesprongen uit de groep van drie, is nu onder de minuut gekomen.

En wie komt daarachter aan? Michael Woods, die leek eerder toch op sterven na dood, komt voor de poorten van de hel volledig tot leven. Wie weet hoe ver zij nog kunnen komen.

FAVORIETEN Nog 8,8 km | Jumbo buffelt omhoog

De uitgedunde groep met klassementsfavorieten pikt de eerste gelosten op. Net deden Van Baarle en Kelderman het, en nu is Van Aert vol aan het doortrekken op kop. Kuss zal de trein zo gaan trekken. Vingegaard zit er rustig achter, met Pogacar in zijn wiel.

Langzaam maar zeker haken wat mannen achter hen af. Ben O’Connor, Julian Alaphilippe bijvoorbeeld.

Nog 4,1 km | Jorgenson in de stilte

Net reed Jorgenson nog in de drukte, maar hij is door de slagboom, naast het treintje, en vanaf hier mogen er geen fans meer op de beschermde vulkaan. Jorgenson rijdt in zijn uppie, in de stilte, oog in oog met een paar helse kilometers, van boven de 11%.

Jorgenson is de drukte voorbij

FAVORIETEN Nog 13 km | Aan voet van Puy de Dôme

De klassementsmannen beginnen in een uitgedund pelotonnetje aan de slotklim. Op kop sleurt Nederlands kampioen Dylan van Baarle names Jumbo en kopman Vingegaard. Voor de dagzege gaat het allemaal niet zijn. Want ze rijden 5 kilometer achter koploper Jorgenson, een achterstand van een kwartier.

Hoe zit die klim er eigenlijk uit? Het is niet mis. De eerste vijf kilometer zijn zo’n 6 à 7 procent gemiddeld. Dan wordt hte even vlak, en dan zijn de laatste vijf kilometer weer heel zwaar met gemiddelden van ver boven de 11%.

De klim van Puy de Dôme

Nog 10 km | Jorgenson houdt stand (voor nu)

Jorgenson houdt zijn voorsprong op de drie achtervolgers vast, maar dit zijn nog de makkelijke kilometers van de klim. De laatste 5 kilometers zijn nog loodzwaar. Jorgenson moet nog een eind hoor.

Koploper Matteo Jorgenson ziet in de verte de Puy de Dôme opdoemen, daar moet hij heen

FAVORIETEN, nog 22 km | Jumbo en Bora racen

Ver achter de koplopers voeren de klassementsmannen in de afdaling naar de Puy de Dôme het tempo behoorlijk op. We zien een Jumbo-trein voor Vingegaard en aan de andere kant van de weg een Bora-trein voor Hindley. Pogacar houdt zich erachter nog gedeisd.

Nu we een strijd op twee fronten krijgen, geven we het gevecht tussen Vingegaard en Pogacar maar even aan met ‘FAVORIETEN’.

Nog 13 km | Jorgenson op Puy de Dôme

Jorgenson

Jorgenson is op 13 kilometer van de streep en dat betekent dat hij is begonnen aan de slotklim Puy de Dôme. Zijn voorsprong op de nog maar drie achtervolgers? Ruim een minuut. Op het peloton? Ruim 16 (!) minuten.

Nog 22 km | Niet hieraan denken, Matteo

Jorgensons voorsprong is nu ruim een halve minuut op de vier achtervolgers. Nog ruim twintig kilometer tot de finish en dan heeft de Amerikaan een klein traumaatje van zijn allereerste Tour in 2022 weggewerkt.

Op 19 juli 2022 neemt Jorgenson in volle vaart op jacht naar koploper Houle alle risico’s in de afdaling van de Mûr de Péguère. Net iets te veel, want hij gaat tegen de vlakte. Weg kansen op een ritzege.

Vandaag ziet het er heel anders uit…

Bekijk hier de crash van Jorgenson in 2022:

Alles of niets: Jorgenson nadert koploper Houle in afdaling, maar gaat onderuit

Nog 32 km | Op jacht naar Jorgensen

Vier man zijn losgebroken uit de achtervolgende groep op Jorgenson. Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Neilson Powless (EF), Matej Mohoric (Bahrain), David De La Cruz (Astana) zitten nog 15 seconden achter Jorgensen.

De acht daar weer achter rijden op een minuut van de ontketende Amerikaan vooraan.

Het peloton? Dat lijkt achteruit te fietsen. Ze rijden een kwartier achterop.

Vingegaard koelt het hoofd

Nog 40 km | Thuisrace Bardet, Van Baarle niet onder de indruk

Finishen op de Puy de Dôme, hoe is dat voor een renner? “Fucking cool”, noemt Bardet het met een vet Frans accent. Voor veel lokale bewoners hoeft het niet, dat Tourcircus in hun natuur, maar de DSM-renner die ook in de buurt woont, is enthousiast over de aankomst in deze regio.

“Ik woon aan de voet van de berg. Als ik ‘s ochtends wakker word, is het het eerste wat ik zie.”

Bardet fietst thuisrace op Puy de Dôme: ‘Het is het eerste wat ik ‘s ochtends zie’

Niet iedereen is zo onder de indruk van de aankomst van vandaag. Dylan van Baarle is er vrij duidelijk over: “Voor mij is een berg een berg. Super mooie aankomst hoor, maar ik zie het niet anders dan anders.” Je bent een nuchtere Hollander of je bent het niet.

Nuchtere Van Baarle voor Puy de Dôme-etappe: ‘Voor mij is een berg een berg’

Nog 46 km | Jorgensen los

Een kleine tien kilometer terug werd Matteo Jorgensen nog gestoken door een wesp, nu is de Amerkaan die een goed voorjaar reed, ervandoor gegaan uit de kopgroep.

De demarrages volgden elkaar in hoog tempo op, maar niemand kwam weg. Nu is het de Amerikaan toch wel gelukt. De achtervolgers zitten nu te kijken: zeg het maar, wie gaat Jorgensen terughalen?

De achtervolgende groep bestaat overigens nog maar uit 12 renners, want Guillaume Boivin (Israel Premier-Tech) heeft moeten lossen.

Geologie in de Tour: vulkaanveld Chaîne des Puys

De aankomstplek van straks ligt in een groot vulkaanveld in het Centraal Massief, genaamd Chaîne des Puys.

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour een tiental mini colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt: vandaag Puy de Dôme.

Geologie in de Tour: ‘Vuurwerk Puy de Dôme vandaag alleen op de flanken’

Nog 53 km | Onrustig in de kopgroep

Het wordt onrustig in de kopgroep. De voorsprong op het peloton is meer dan 12 minuten, dus die gaan toch niet meer teruggepakt worden. Althans, niet allemaal.

Vijf man gaan ervandoor, onder anderen Jorgensen en Mohoric, nadat het tempo op weg naar de top van Côte de Pontaumur al was opgevoerd. Even kijken of ze weg kunnen blijven.

Nog 56 km | Weer punten Powless

We zijn bovenop de Côte de Pontaumur. Powless pakt er weer twee punten voor zijn trui en heeft er nu genoeg om de bollentrui vandaag te behouden. Een dag na de rustdag morgen start Powless gewoon in zijn bollentrui.

Nog 68 km | Omstreden finish op een vulkaan

De finish bovenop de Puy de Dôme is controversieel. De vulkaan, die sinds 2010 alleen voor voetgangers toegankelijk is, behoort namelijk tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. Al die mensen op de berg,

“Een werelderfgoed mag niet aangetast worden door mensen”, vindt Andrew Harris, vulkanoloog uit de nabijgelegen stad Clermont-Ferrand. “En dat gebeurt nu wel.”

De kamperende Tourfans op de berg – “die mogen daar helemaal niet staan, maar niemand zegt er wat van” – en de reclamekaravaan – “walgelijk” – die allemaal plastic de natuur in zal gooien, Harris kan het niet aanzien.

Harris is bang voor de negatieve effecten van de Tour. “Werelderfgoed kan verdwijnen als je het niet goed onderhoudt.”

Niet iedereen blij met Tourpeloton op Puy de Dôme: ‘Mag niet aangetast worden door mensen’

Om de Tour op de top te laten finishen moest de organisatie wel concessies doen: zo mogen de helikopters niet over de kuddes vee vliegen en bij de laatste vier kilometers van de etappe zal er geen publiek langs de weg staan. De renners moeten dat stuk dus op eigen kracht doen. En juist in de laatste vijf kilometer stijgt de klim met meer dan elf procent.

In die laatste kilometers zien de renners overigens rechts naast zich een spoorlijntje lopen. Alleen daarmee kunnen toeristen – voor bijna 15 euro ben je boven – naar de top.

Nog 79 km | Op naar de vulkaan

Wielerfans op Puy de Dôme in 1983

Voor wie het nog ontgaan was: we finishen straks bovenop Puy de Dôme. Een vulkaan, een mythische berg, waar zelden iemand op mag – de klim is op één dag na in het jaar afgesloten -, omdat het in beschermd natuurgebied ligt.

Maar de Tour mag er vandaag finishen. Puy de Dôme zit voor de vijftiende keer in de Tour. De eerste keer was in 1952, de laatste keer in 1988. Toen won de Deen Johnny Weltz en werd Adrie van der Poel, de vader van Mathieu, op twaalf minuten 94ste.

Het bekendste gevecht op de flanken van de vulkaan stamt uit 1964, toen Raymond Poulidor Jacques Anquetil versloeg. De opa van Mathieu van der Poel had alleen net iets eerder in de aanval moeten gaan. Hij pakte namelijk wel tijd op de uitgeputte Anquetil, maar niet genoeg om de gele trui over te nemen. En, het is bekend, dat tricot zou hij ook nooit dragen.

Na 25 jaar is de Puy de Dôme terug in de Tour. Directeur Christian Prudhomme lobbyde jarenlang om de berg weer eens op te mogen nemen in het parcours. Met succes dus, maar niet iedereen is daar blij mee.

Nog 100 km | Gat bijna 11 minuten

Het peloton maakt zich vooralsnog totaal niet druk om de kopgroep, die inmiddels al een voorsprong hebben van bijna 11 minuten. Jumbo rijdt wel vooraan het peloton, voor Vingegaard, net als wat Bora-mannen, voor Hindley, maar hard gaat het niet.

De koplopers zien met elke pedaalslag de Puy de Dôme dichterbij komen. Het is afwachten tot de koers opnieuw ontploft. Maar daarvoor zullen we wellicht moeten wachten tot de slotklim. En dan gaan we een strijd op twee fronten zien: om de dagzege en daarachter om het klassement

Van der Poels emotionele ochtend

Het was een emotionele ochtend voor Mathieu van der Poel in startplaats Saint-Léonard-de-Noblat. Het dorp van zijn opa Raymond Poulidor, het dorp waar zijn moeder opgroeide, waar Mathieu als jochie bijna iedere zomer kwam. Hij kent de straten en de lucht.

Van der Poel vertelde vanochtend, zichtbaar aangedaan, dat hij vandaag voor het eerst terug was in het stadje sinds zijn opa in 2019 werd begraven.

Emotionele Van der Poel in dorp van zijn opa: ‘Sinds begrafenis niet meer geweest’

Bij het voorstellen van de renners werd Van der Poel al even apart genomen voor een ode aan zijn opa, een wielerheld in Frankrijk en zeker in de regio waar vandaag gefietst wordt.

De Nederlandse Alpecin-renner kreeg een roze fiets die van zijn opa was, met een groot portret van ‘Poupou’ erbij. Op het podium gaf hij snel de microfoon weg nadat het hem even te veel werd. “Het is vooral fijn om hier te zijn, maar het is wel moeilijk.”

Onder luid gejuich van de aanwezige wielerfans keek Van der Poel nog maar eens omhoog. Van der Poel is toch ook een beetje van de Fransen – in ieder geval vandaag.

  • AFP

    Van der Poel op het podium met de fiets en het portret van zijn opa
  • AFP

    Van der Poels eigen fiets zit ook vol herinneringen aan opa Poulidor
  • AFP

    Van der Poel op het podium met de fiets van zijn opa

Nog 137 km | Voorsprong meer dan 9 minuten

De kopgroep slaat nu echt een serieus gat. Ze rijden ruim negen minuten voor het peloton. De veertien vooraan werken heel aardig samen en zijn niet van plan gas terug te nemen. De samenstelling van de kopgroep is interessant: er zijn vijf ‘koppeltjes’ aanwezig.

Movistar, Israel Premier-Tech, Astana, Uno-X en TotalEnergies hebben allemaal twee man vooraan rijden. En als het geen hardrijder is dan is het wel een goede klimmer. Tel daar de motor van hardrijders Campenaerts en Mohoric bij op en de mix van renners vooraan maakt het voor het peloton heel lastig om deze kopgroep terug te halen.

Zouden ze de vluchters laten lopen?

Nog 147 km | Absurde valpartij

Je verzint het niet… Met alle goede bedoelingen staat er langs de kant, netjes in de berm, een fan te springen met een zelfgemaakte waslijn vol wielershirtjes. Maar net als het peloton langsrijdt, begeeft de waslijn het, boven op Intermarché-Wanty-renner Lilian Calmejane. Zijn stuur raakt verstrikt in de waslijn en Calmejane gaat tegen de vlakte.

Na een wild armgebaar en een diepe zucht kan de Fransman wel verder.

Calmejane onderuit door zelfgemaakte waslijn met wielershirtjes

Nog 172 km | Krijgt kopgroep de ruimte?

In de kopgroep van 14 – de namen ziet u hieronder – zitten een aantal renners die zeer goed kunnen klimmen, zo goed zelfs dat het peloton ze niet de ruimte wil geven. Pedersen, winnaar van gister, helpt vooraan het peloton mee in de jacht op de ontsnappers.

Maar zowel de kopgroep als het peloton trekt enorm hard door. De voorsprong loopt langzaam terug, de kopgroep heeft nu een minuut.

Nog 181 km | Aanvallen geblazen

Er is een grote groep al snel vandoor en ze pakken ook gelijk ene groot gat op het peloton. Het is al een minuut.

Wie zien we ontsnappen? Powless natuurlijk, voor zijn bollentrui, Jorgensen, Lutsenko, Woods, dat zijn niet de minste namen.

Er is ook een achtervolgende groep los gekomen, en daar zit Van Aert in. We gaan het weer meemaken hoor vandaag.

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Bolletjestrui: Neilson Powless (EF Education-EasyPost)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Ploegenklassement: Jumbo-Visma

Bienvenue de Saint-Léonard-de-Noblat

Welkom in Saint-Léonard-de-Noblat, de vertrekplaats van de negende etappe van de Tour de France, waar het momenteel een graadje of 30 is.

De finish ligt 182.4 kilometer verder bovenop Puy de Dôme, een vulkaan midden in het glooiende landschap van het Centraal Massief, en beschermd natuurgebied bovenal. Een aankomstplaats waar veel over te zeggen is. Dat komt zo…

De finish is bergop, dus de kans dat we de klassementsmannen in de finale los zien gaan is groot, Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar natuurlijk, en dan kijken wie er aan kan haken. De vraag is alleen of zij ook voor de dagzege gaan fietsen, want wie weet blijft er wel een kopgroep weg. De aankomst is uniek, dus genoeg gelukszoekers vandaag die zichzelf in zekere zin onsterfelijk zullen willen maken.

Nog even wat praktische info:

  • Start om 13.45 uur
  • Finish verwacht tussen 18.05 en 18.35 uur

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here