Kimeli en Keino winnen Dam tot Damloop, Choukoud en Van Es in toptien

0
12

NOS Sport

De Keniaan Mathew Kimeli heeft de 37ste editie van de Dam tot Damloop op zijn naam geschreven. Over 16,1 kilometer was hij met 45 minuten en 18 seconden de snelste.

Khalid Choukoud was met 46.45 de beste Nederlander, hij werd tiende. Bij de vrouwen eindigde Diane van Es als zesde en won de Keniaanse Agnes Keino.

Mathew Kimeli komt als eerste over de finish

Hoewel de organisatie de deelnemers deze week had gewaarschuwd voor hoge temperaturen en zelfs dwingende adviezen meegaf om zich te weren tegen de warmte, liepen de hardlopers zondagmorgen bij een graad of 17 in de stromende regen.

Kimeli en Vincent Kibet trokken zich niks aan van de regen en trokken samen naar de kop van de wedstrijd bij de mannen. In de slotfase liep Kimeli weg en hij finishte voor zijn landgenoot.

Geëmotioneerde Choukoud

Choukoud was met de tiende plaats de beste Nederlander. Geëmotioneerd kwam hij over de finish.

“Ik was in Marokko tijdens de aardbeving. Ik heb twee dagen nachten buiten geslapen. Ik heb hier met verdriet gelopen, ik was telkens met mijn gedachten daar. Maar met deze toptijd heb ik laten zien mentaal ijzersterk te zijn”, aldus Choukoud.

Diane van Es was de beste Nederlandse

Bij de vrouwen was Diane van Es de snelste Nederlandse, zij eindigde als zesde.

De winnares was een verrassende. De Keniaanse Agnes Keino versloeg in 52.20 onder anderen de favoriet Almaz Ayana uit Ethiopië. De olympisch kampioene op de 10.000 meter in 2016 bepaalde lang het tempo, maar finishte uiteindelijk als derde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here