Lineker (voorlopig) weg bij de BBC, na ophef over tweet Brits asielbeleid

0
17

NOS Voetbal

Oud-voetballer Gary Lineker stopt voorlopig met het presenteren van het BBC-programma Match of the Day, waarin de samenvattingen van de Engelse Premier League te zien zijn. De BBC zegt daartoe geen andere mogelijkheid te zien, nadat Lineker in een tweet het Britse asielbeleid had vergeleken met praktijken van nazi-Duitsland.

In de bewuste tweet stelde hij dat er in Groot-Brittannië minder vluchtelingen worden opgenomen in vergelijking met andere grote Europese landen. “Dit is gewoon ongelofelijk wreed beleid dat gericht is op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren 30.”

De BBC meldt in een statement dat Lineker met zijn tweet de interne regels heeft overtreden. Als Lineker belooft dat hij zijn gedrag op sociale media aanpast, is er nog een weg terug.

Zijn collega’s Ian Wright en Alan Shearer, ook een bekende oud-voetballers, lieten via Twitter weten zondag niet aan te schuiven bij Match of the Day. De analisten zijn solidair met Lineker, met wie ze al jaren samenwerken.

De directe aanleiding voor de opmerkingen van Lineker is een tweet van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. In een video zet zij de asielplannen van de regering uiteen. Het is de bedoeling dat illegale migranten geen asiel meer kunnen krijgen.

Deze mensen zouden volgens de nieuwe wet naar hun herkomstland of een veilig ‘derde’ land zoals Rwanda gebracht moeten worden. “We moeten de boten stoppen”, staat boven de video.

De 62-jarige Lineker speelde 80 interlands voor Engeland, waarin hij 48 keer scoorde. Na zijn voetballoopbaan groeide hij uit tot een van de bekendste sportpresentatoren van Groot-Brittannië.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here