Matchwinnaar Weghorst zat zich te verbijten op de bank: ‘Ik was verrast’

0
14

NOS Voetbal

Matchwinnaar Wout Weghorst snapte totaal niet dat hij het EK-kwalificatieduel van Oranje met Ierland (1-2 winst) op de bank moest beginnen. Boos was hij niet. “Ik was verrast”, zei de spits na afloop in de catacomben van het Aviva Stadium in Dublin.

Zat Weghorst zich niet enorm te verbijten op de bank in de zwakke eerste helft? “Ja”, was het korte antwoord. Toen hij eenmaal mocht invallen bij het begin van de tweede helft ging Oranje een ander systeem spelen, terug naar 4-3-3. Plots liep het en Oranje kwam door een fraaie uitgespeelde goal van Weghorst op 2-1.

“Ik denk dat je functioneel moet zijn”, zei Weghorst, “dat je moet zorgen dat je in het huidige internationale voetbal meerdere systemen kunt spelen. De switch heeft vandaag goed uitgepakt.”

Maar wat begon Oranje moeizaam. “Wij nodigen dat ook uit. Dat mag niet gebeuren”, zei Weghorst. Oranje liet zich totaal overrompelen door Ierland en het fanatieke publiek.

Toch trots

“We waren niet allemaal even scherp in het begin”, zei aanvoerder Virgil van Dijk. “En dan gebeurt dat de eerste 25 minuten. Dan vinden we ons ritme pas en beginnen we dominanter te worden.”

Van Dijk is trots op het gevecht dat Oranje geleverd heeft. “We hebben een manier gevonden om te winnen, met veel strijd. En daar ben ik wel trots op, moet ik zeggen.”

Van Dijk na zege op Ierland: ‘Veel strijd, daar ben ik trots op’

Weghorst benadrukte dat het ook niet altijd mooi hoeft te zijn. “Ik hoop dat we beseffen dat het in het hedendaagse voetbal gaat om absolute intensiteit, niet alleen maar om het mooie technisch begaafde voetbal. Je moet zorgen dat je er elke wedstrijd voor de volle honderd procent staat. Dat is ook een kwaliteit.”

Na een moeilijke periode voor Oranje in de Nations League, was september een fijne maand voor het Nederlands elftal. “Zes punten na een moeilijke periode in juni, daar ben ik heel trots op”, zegt Van Dijk. “Een goede stap.”

Op naar plaatsing voor het EK in Duitsland. Half oktober komt Oranje samen voor een volgende stap in die kwalificatie.

Bekijk hieronder de reacties van Frenkie de Jong, Cody Gakpo, Mark Flekken en bondscoach Ronald Koeman en een samenvatting van de wedstrijd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here