Mountainbikers protesteren tegen regelwijziging voor Van der Poel op WK

0
23
Mathieu van der Poel

NOS Wielrennen

Mountainbikers hebben in een open brief aan de internationale wielerunie UCI hun ongenoegen geuit over een doorgevoerde regelwijziging waardoor Mathieu van der Poel zaterdag vanaf een gunstigere startrij aan de WK-wedstrijd kan beginnen.

Van der Poel zou aanvankelijk vanaf de dertiende en laatste rij van start moeten gaan omdat hij geen ranking heeft in het mountainbiken. De UCI paste echter op het laatste moment de regels aan, zodat de nieuwe wereldkampioen op de weg op de vierde rij, vlak achter de andere favorieten, kan starten.

“We willen onze teleurstelling en frustratie uiten over de situatie die is gecreëerd door de UCI”, staat in de brief die is ondertekend door mannelijke en vrouwelijke mountainbikers, onder wie meervoudig wereldkampioen Nino Schurter, Jolanda Neff en Anne Terpstra.

De open brief van de mountainbikers aan de UCI

“We vinden het op zich fantastisch dat we grote namen uit andere disciplines in ons midden kunnen verwelkomen en we kijken ernaar uit om ons met hen te meten. We zijn echter niet te spreken over de manier waarop de UCI onze sport behandelt door op de vooravond van het kampioenschap nog snel de regels te veranderen.”

De mountainbikers zijn vooral ontstemd over het late tijdstip waarop de regel is gewijzigd: “Op dit ogenblik is het voor ons niet de vraag of het eerlijk of gerechtvaardigd is dat de toppers uit andere disciplines een betere startpositie krijgen. Daar kan later over gediscussieerd worden. Het grote probleem is het tijdstip waarop de UCI heeft beslist de regels aan te passen. Voor heel wat renners en teams die de quota willen halen om zich te plaatsen voor de Spelen, zijn de consequenties enorm.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here