Na 26 jaar (en 6 zeges) zet Andorrees Lima punt achter langste interlandloopbaan ooit

0
20

NOS Voetbal

Ildefons Lima heeft 26 jaar na zijn debuut zijn laatste interland voor Andorra gespeeld. Daarmee sluit hij de langste interlandcarrière ooit af.

De verdediger kan overigens niet terugkijken op een al te succesvolle loopbaan. Tegen Zwitserland verloor Lima dinsdagavond voor de 112e keer in het shirt van Andorra. In zijn hele carrière won hij slechts zes keer.

In 1997 maakte hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor de nationale ploeg. Het was pas de tweede interland van Andorra, dat een jaar eerder toetrad tot de UEFA.

Lima in duel met Leonardo tijdens een oefeninterland tegen Brazilië, vlak voor het WK ’98

Nu, 26 jaar later, heeft hij 137 interlands op zijn naam. Lima, die voor clubs in onder meer Spanje, Griekenland, Zwitserland en Italië speelde, vestigde de afgelopen jaren heel wat records.

Ouder dan Zlatan

De nu 43-jarige verdediger is naast recordinternational ook topscorer van zijn land (elf goals). Dit jaar werd hij de oudste speler ooit in de EK-kwalificatie, dat record snoepte hij af van Zlatan Ibrahimovic.

Lima is de derde Europeaan die in vier verschillende decennia uitkwam voor een nationale ploeg. Naast de Andorrees waren dat de Finse oud-Ajacied Jari Litmanen (tussen 1989 en 2010) en Welshman Billy Meredith (tussen 1895 en 1920).

Afgelopen zaterdag nam Lima al afscheid van eigen publiek, voor ruim duizend toeschouwers behaalde Andorra tegen Belarus het tweede punt in de kwalificatie voor het EK van 2024. In zijn laatste interland, in en tegen Zwitserland, droeg Lima nog één keer de aanvoerdersband voor zijn land.

Vroege publiekswissel

De voorpret was het waard. Andorra verloor met 3-0, toch kreeg Lima het Zwitserse publiek op de banken. Na 23 minuten vond de veteraan het al genoeg. Onder luid applaus van teamgenoten, tegenstanders en publiek ging hij van het veld.

Op sociale media kondigde Lima zijn laatste interland met gevoel voor zelfspot aan als ‘The last dance’, een verwijzing naar het laatste kunstje van basketballegende Michael Jordan.

De voetbalwereld leefde positief met hem mee. Zo feliciteerde FIFA-baas Gianni Infantino hem op Instagram met zijn carrière, waarop Lima reageerde: “Wanneer je als voetballer wordt gefeliciteerd door FIFA-president Gianni Infantino, betekent het dat je het spel te lang hebt gespeeld.”

Van Nistelrooij

Na afloop kreeg hij de wedstrijdbal mee, voor in de verzameling. Rond de wedstrijden met de nationale ploeg verzamelde Lima al meer dan zeshonderd shirts van grote tegenstanders. Van gestopte vedetten uit de jaren negentig tot de helden van nu. Van de Braziliaanse Ronaldo tot Cristiano Ronaldo. Naar eentje is hij nog op zoek, blijkt op X: die waarin Ruud van Nistelrooij het aan de stok kreeg met zijn broer en teamgenoot Antoni Lima.

Bekijk hier een reportage uit De Avondetappe in 2021 met daarin fragmenten van de clash tussen Ruud van Nistelrooij en Antoni Lima:

Andorra, het land van de voetballer die Van Nistelrooij provoceerde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here