Na jaar vol leed eindigt Herlings als tweede bij opening MXGP-seizoen

0
15

NOS Sport

Herlings crosst bij rentree naar tweede plek bij opening MXGP-seizoen: ‘Superblij’

Na een jaar “off the bike” is motocrosser Jeffrey Herlings bij zijn rentree in de MXGP tweede geworden in de eerste race van het nieuwe crossseizoen. In de grand prix van Argentinië eindigde de Nederlander achter de Spanjaard Rubén Fernández.

Tweevoudig MXGP-kampioen Herlings (in 2018 en 2021) kwam vorig jaar vrijwel het hele seizoen niet in actie wegens een gebroken voet. Een jaar lang blessureleed had zijn weerslag op de crosser. Dat merkte Herlings in voorbereidingscrosses op de start van het MXGP-seizoen. “De eerste wedstrijd was wel even een reality shock. Ik reed echt nog niet hard genoeg.”

In Patagonië ging het alweer een stuk beter. In de eerste manche eindigde Herlings als vierde. De tweede manche aasde de Nederlander op de overwinning, maar kon hij Fernández niet meer inhalen.

In de daguitslag eindigde Herlings als tweede in het eerste MXGP-weekend van 2023. “Ik had het totaal niet verwacht. Sinds november 2021 geen GP meer gereden en dan in dit veld meteen tweede worden is prachtig. Superblij mee”, zei hij na afloop. “Met een plek in de top-vijf was ik al blij geweest.”

In de WK-stand staat Herlings na één van negentien races vierde, op negen punten van leider Jorge Prado.

Brian Bogers werd zevende en Glenn Coldenhoff eindigde als veertiende in de tweede manche. In de eindstand over twee manches was Calvin Vlaanderen de tweede Nederlander op de negende plek, Coldenhoff werd tiende.

Ook punten in kwalificatie

De MXGP-kalender is fors uitgebreid dit seizoen. Er staan dit jaar niet veertig, maar zestig manches op het programma waarbij WK-punten te verdienen zijn. Zo levert de kwalificatie op zaterdag voortaan ook punten op.

Het is de vraag wat Herlings dit seizoen kan bereiken. Een derde wereldtitel zou zijn comeback vervolmaken. Zijn belangrijkste concurrent, de Sloveen Tim Gajser, komt hij voorlopig niet tegen. De regerend wereldkampioen brak onlangs een been. Herlings liet wel al doorschemeren dat hij dit jaar aast op het recordaantal GP-overwinningen van de Belg Stefan Everts. Herlings staat op 99, Everts won er 101.

Over twee weken gaat het MXGP-seizoen verder, op Sardinië, waar vorig jaar Calvin Vlaanderen won.

Herlings is terug op de motor: ‘Heb de tijd, hoef niet vol patat erop’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here