Nageeye loopt op 5 november voor derde jaar op rij marathon van New York

0
20
Nageeye vlak voor de start van de marathon in Boedapest

NOS Sport

Abdi Nageeye loopt over twee maanden de marathon van New York. De 42.195 meter die de Nederlander afgelopen weekeinde op de WK in Boedapest rende, eindigden nog in een teleurstelling. De winnaar van olympisch zilver in 2021 in Japan moest opgeven met “ballonnenbenen”.

Nageeye keert op 5 november voor het derde jaar op rij terug in New York. In 2022 finishte de 34-jarige in Somalië geboren Nederlander als derde in een tijd van 2.10.31. Nooit eerder eindigde een Nederlandse marathonloper op het podium in New York.

Toch was Nageeye niet eens helemaal tevreden na die prestatie. “Eerste majorpodium, grootste marathon ter wereld, maar ik wilde meer”, zei hij een dag na die race.

Nageeye vlak voor de start van de marathon in Boedapest

Eerder dit jaar liep Nageeye in de marathon van Rotterdam, na een chaotische voorbereiding, naar de derde plek. Maar tijdens de WK in Hongarije haalde Nageeye de finish niet. De benen waren er niet en Nageeye moest na ruim 25 kilometer de groep laten gaan. Even later stapte hij uit, net als vorig jaar bij de WK in Eugene.

Ballonnenbenen op WK

Nageeye sprak na afloop over ‘ballonnenbenen’, niet te verwarren met de ‘stuiterschoenen’, die hem in Eugene dwars zaten. “M’n bovenbenen voelden heel zwaar, de rest was prima. Alsof mijn benen aan het bubbelen waren. In Rio (op de Spelen in 2016) voelde ik me ook zo, maar toen kwam ik er steeds beter in. Nu schrok ik van elke versnelling.”

Nageeye geeft op in WK-marathon: ‘Ik had ballonnenbenen’

In New York krijgt Nageeye een nieuwe kans. De concurrentie in de Verenigde Staten zal niet gering zijn. Vijf atleten die al eens onder de 2 uur en 5 minuten liepen op de marathon, verschijnen aan de start. Onder wie de Keniaanse winnaar in New York van vorig jaar Evans Chebet (PR van 2.03.00), de Ethiopiër Mosinet Geremew (PR van 2.02.55) en de Keniaan Geoffrey Kamworor (2.04.23).

Nageeye heeft nog ruim twee maanden om van de ballonnenbenen af te komen en in topvorm aan de start in New York te verschijnen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here