Ochoa, de Mexicaanse ‘WK-goalie’, doet AC Milan pijn in strijd om CL-tickets

0
18
Guillermo Ochoa

NOS Voetbal

Zelden ziet de Europese voetballiefhebber doelman Guillermo Ochoa in actie. Maar zij die hun televisie maandagavond afstelden op het San Siro zagen de Mexicaanse goalie schitteren onder de lat bij Salernitana.

Op bezoek bij AC Milan werd het 1-1, na cruciale reddingen van de 37-jarige Mexicaan. Een gelijkspel dat de Milanezen slecht uitkomt in de strijd om de tickets voor Champions League-voetbal, nadat alle concurrenten dit weekend punten verspeelden.

Speelt Mexico op een WK, dan is Ochoa erbij. De doelman speelde ook op het WK in Qatar, waar hij in het duel met Polen een penalty van Robert Lewandowski stopte. Het was al het vijfde WK dat Ochoa met ‘El Tri’ meemaakte.

Toch weer naar Europa

Ervaring genoeg met 134 interlands en aan knappe reddingen zelden een gebrek, maar bij een grote Europese club heeft Ochoa nooit gespeeld. Geboren in Guadalajara leerde Ochoa voetballen bij het Mexicaanse Club América, waar hij zeven jaar in het eerste voetbalde voordat hij acht jaar door Europa zwierf.

Na vrij anonieme avonturen bij het Franse Ajaccio, het Spaanse Málaga en Standard Luik keerde hij in 2019 terug naar Club América. Drie jaar afbouwen, zo leek het, tot de tijd definitief zou toeslaan.

Maar afgelopen winter dook Ochoa plots op ten zuiden van de vulkaan Vesuvius. In Salerno bij Salernitana, waar hij de laagvlieger helpt in de strijd tegen degradatie.

  • EPA

    Giroud treurt na een gemiste kans, rechts Ochoa
  • EPA

    Giroud viert zijn 1-0 met ploeggenoot Tomori
  • EPA

    Zlatan Ibrahimovic

Mede door blessureleed van collegakeeper Sepe Luigi krijgt Ochoa de laatste weken genoeg speelminuten. En als Ochoa speelt, is er vaak spektakel. Ook tegen AC Milan viel het niet tegen.

Nadat Olivier Giroud de Milanezen vlak voor rust op een 1-0 voorsprong had gezet, kwam Salernitana na ruim een uur spelen op gelijke hoogte via Boulaye Dia. AC Milan opende een slotoffensief op het doel van Ochoa, maar telkens hield de Mexicaan stand.

Zo redde Ochoa op wonderbaarlijke wijze een bal van de lijn, nadat Milan-verdediger Pierre Kalulu zelf met zijn schouder had voorkomen dat de bal binnen stuiterde. Plots vond Ochoa de bal in zijn handen.

Ochoa redt, met wat geluk, de bal van de lijn

Milan bleef doordrukken en creëerde meerdere kansen, maar toen Ochoa in blessuretijd ook voorkwam dat de ingevallen Zlatan Ibrahimovic met een link schot raak schoot, was wel duidelijk dat er niet meer in zat voor AC Milan dan een gelijkspel. Daardoor werd slechts een gat van één punt geslagen met nummer vijf AS Roma.

Op het einde werd het nog even grimmig, toen een flink aantal bankzitters van beide ploegen zich bij een kluitje voegden dat was ontstaan na een snoeihard duel. Ochoa zag het van een afstandje aan en kon erna concluderen dat zijn nieuwe werkgever na het gelijkspel zeven punten boven de degradatiestreep staat.

De stand in de Serie A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here