Ook golfer Anne van Dam kritisch op olympische kwalificatie-eisen: ‘Slaat nergens op’

0
21

NOS SportAangepast

Golfster Van Dam hekelt Nederlandse kwalificatie-eisen Spelen: ‘Slaat nergens op’

Na golfer Joost Luiten heeft ook Anne van Dam zich kritisch uitgelaten over de kwalificatie-eisen van het NOC*NSF voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. “Ik vind het eerlijk gezegd ook nergens op slaan”, aldus Van Dam.

Volgens het NOC*NSF mogen golfers pas meedoen aan de Spelen als ze een redelijke kans maken op een top-8-notering. Daarvoor moeten de vrouwen in juni 2024 bij de beste 24 staan op de Olympic Golf Ranking (OGR). Een plek bij de beste 59 is ook voldoende, maar dan moet er ook een top-8-notering behaald worden bij door de bond aangewezen grote toernooien.

Voor de mannen volstaat een plek bij de eerste 27 op de OGR. Mocht een golfer zich bij de beste 59 scharen gelden dezelfde aanvullende eisen als bij de vrouwen.

Vier Nederlanders mogen naar Parijs

Deze eisen komen erop neer dat Nederland hoogstwaarschijnlijk minder golfers afvaardigt dan het Internationaal Olympisch Comité toestaat. Zowel bij de mannen als de vrouwen mogen er twee golfers naar Parijs.

De nationale eis wordt gesteld omdat de kans op een Nederlandse medaille dan het grootst zou zijn. Daar is Van Dam, de beste Nederlandse golfer bij de vrouwen, het niet mee eens. “Golf is zo’n onvoorspelbare en rare sport.”

Volgens haar zie je “regelmatig” iemand die lager dan de 300ste plek staat een major (een van de meest prestigieuze toernooi binnen de sport) winnen. “Ik weet in de basis ook dat ik elke week kan winnen”, zegt Van Dam, de mondiale nummer 117. Zij pleit voor kwalificatie op basis van de opgeschoonde top-60.

In juli uitte de beste Nederlandse golfer bij de mannen, Joost Luiten, ook al kritiek op de kwalificatie-eisen. “Een belachelijke eis”, stelde de huidige nummer 127 van de wereldranglijst. “Het bewijst maar weer dat ze vrij weinig verstand van golf hebben.”

Luiten zegt dat het niveau op de Spelen lager is. “Omdat er maar een x-aantal golfers per land mee mogen doen. In Tokio won Rory Sabbatini een medaille zonder top-100-notering, dat zegt genoeg.”

“Ik vind het jammer dat het niet iets ruimer wordt getrokken”, vervolgt Luiten. “Dan hebben ook meer Nederlanders een kans. Van Dam was er in Tokio net wel bij, Wil Besseling niet. Meer deelnemers zou goed zijn voor de Nederlandse golfsport en voor de medaillekansen. Het is heel jammer dat NOC*NSF die kansen zelf om zeep helpt.”

Luiten kritisch op kwalificatie-eis NOC*NSF: ‘Vrij weinig verstand van golf’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here