Oranje walst over België heen in uitzwaaiwedstrijd (5-0) en lijkt klaar voor WK

0
41

Martens geniet van vrijere rol bij aanvallend Oranje

Lieke Martens was binnen twee minuten al trefzeker tegen België en vierde dat met Kika van Es, die eerder deze week haar laatste wedstrijd voor Oranje speelde.

Martens geniet van ‘vrijere rol’ bij aanvallend Oranje: ‘We zijn op de goede weg’

Van der Gragt genoot van laatste wedstrijd in Nederland, maar baalt ook: ‘Strafschop moet erin’

Stephanie van der Gragt stopt na het WK en speelde vanavond dus haar laatste wedstrijd op Nederlandse bodem. Ze kwam op met haar dochtertje, miste een strafschop, maar stapte toch stralend van het veld. “Ik was nog even bang dat ze weg zou lopen”, vertelde Van der Gragt over haar drie jaar oude dochtertje Noé Linn. “Volgens mij deed ze zelfs een dansje bij het volkslied.”

Een treffer had de avond compleet moeten maken. Niet voor niets was op voorhand al afgesproken dat zij een eventuele strafschop mocht nemen. Van der Gragts gezicht betrekt meteen. “Die moet er gewoon in”.

Van der Gragt wint laatste wedstrijd in Nederland, maar mist strafschop: ‘Moet er gewoon in’

Durft bondscoach ook zo aanvallend te spelen tegen de VS: ‘Ja hoor!’

Bondscoach Andries Jonker was in zijn nopjes met het spel van zijn ploeg tegen – toegegeven – een tegenvallend België. “Winnen, goed voetballen, de mensen laten genieten en zelf genieten. Dit stemt tot tevredenheid. Maar dit is geen WK-wedstrijd.”

Jonker koos voor een zeer aanvallende tactiek met Victoria Pelova en Esmee Brugts als aanvallende wingbacks. “Het zijn aanvallend ingestelde spelers. Je kunt je afvragen als je moet verdedigen, wat gebeurt er dan? Maar ja, als je de bal hebt dan hoef je niet te verdedigen. En dan is het echt genieten met die twee, die kunnen écht voetballen.”

Tegen mindere tegenstanders lijkt het een goede optie, maar durft hij het ook tegen wereldkampioen Verenigde Staten. “Ja hoor”, klinkt het zonder aarzeling. “We wilden het tegen Duitsland ook doen, maar toen kon Esmee niet. Maar het is wel een kwestie van inschatten hoe we kunnen winnen. Maar eerst Portugal.”

Bondscoach Jonker in zijn nopjes met vorm Oranje: ‘Winnen, goed voetbal, genieten’

Oppassen voor onderschatting

Vanavond slaagt België er niet in een vuist te maken. Maar, zoals gezegd, dit België miste het WK maar nipt door een nederlaag in de play-offs tegen Portugal, de eerste tegenstander van Oranje op het WK.

En dat Portugal speelde gisteren met 0-0 gelijk tegen Europees kampioen en WK-favoriet van bondscoach Sarina Wiegman. Ook Vietnam, de derde opponent van Oranje, moet niet onderschat worden. Vorige week maakte het Duitsland in een oefenduel namelijk knap lastig, al verloren de Vietnamesen wel met 2-1.

De Verenigde Staten speelde in april haar laatste internationale oefenwedstrijd. De laatste acht oefenduels werden allemaal gewonnen.

58′ Fraaie kopbal Van de Donk

Het is nog even wachten op de vierde goal, maar dat betekent niet dat Oranje geen kansen meer krijgt. Net zagen we al hoe Victoria Pelova doorstoomde op de rechterflank tot diep in de zestien, maar haar inzet gekeerd zag. En daarna gaf diezelfde Pelova een voorzet op Danielle van de Donk, die met een fraaie ‘Van Persiaanse’ snoekduik bijna de bal in de kruising kopt. Bijna…

Niet alleen Pelova is een aanvallend wapen, ook Esmee Brugts is dat aan de linkerkant. De speelster van PSV haalde al een paar keer gevaarlijk uit van afstand.

Een stijlvolle kopbal van Danielle van de Donk.

TWEEDE HELFT: Twee wissels bij Oranje

Nederland heeft de bal weer aan het rollen gebracht voor de tweede helft. Bondscoach Jonker heeft twee wissels doorgevoerd: Katja Snoeijs is in de ploeg gekomen voor Lineth Beerensteyn, Caitlin Dijkstra komt erin voor Stephanie van der Gragt.

Snoeijs verkaste afgelopen jaar naar Everton en kende een prima eerste seizoen in de Women’s Super League, reden voor Jonker om haar in de selectie te verkiezen boven Fenna Kalma, Romée Leuchter en Shanice van de Sanden. De laatste is trouwens wel de eerste reserve voor het WK.

Katje Snoeijs maakt in de tweede helft tegen België haar entree tegen België.

Tactisch: zeer aanvallend Oranje

Bondscoach Jonker ziet aanvallend Oranje als optie: ‘Maar ik heb nog meer opties’

Als we kijken naar de opstelling van Oranje, dan zien we een zeer aanvallende 5-3-2, met de creatieve aanvalsters Victoria Pelova en Esmee Brugts als wingbacks. Is dit een opstelling, die we op het WK tegen Portugal ook gaan zien?

“Dat zou kunnen”, aldus bondscoach Andries Jonker vooraf. “Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik ook op dit vlak moeilijke keuzes moet maken. Doelstelling één is winnen. De hoofdmaaltijd is de wedstrijd, niet het toetje.”

De tactische opstelling van Oranje voor het oefenduel met België.

Over keepster Van Domselaar gesproken…

Daphne van Domselaar stapt over naar het Engelse Aston Villa. De Oranje-keepster tekent een contract voor drie seizoenen. “Na zes jaar Twente ben ik toe aan een nieuwe stap.”

Ze is pas 23 jaar, maar praat opvallend weloverwogen over haar keuze, die op het eerste gezicht verrast. Aston Villa eindigde het afgelopen seizoen als vijfde in de Engelse Women’s Super League. Dat is nog steeds op enorm hoog niveau vergeleken met de Nederlandse eredivisie, maar geen top-3. En dat was toch wel de verwachting van velen.

De 13-voudig international staat echter liever bij een club als Aston Villa onder de lat dan dat ze bij landskampioen Chelsea de bank warm houdt. “Ik wil speelminuten maken en niet bij de beste club ter wereld op de bank belanden.”

Van Domselaar na overstap naar Aston Villa: ‘Superblij dat ik het vertrouwen heb gekregen’

Jonker heeft knopen doorgehakt: geen Leuchter, Kalma en Van de Sanden

Jonker geeft uitleg: ‘Kan geen vijf spitsen meenemen naar wereldkampioenschap’

Belangrijker op donderdag was de bekendmaking van de definitieve selectie voor het WK. Aanvalsters Romée Leuchter, Shanice van de Sanden en Fenna Kalma kregen slecht nieuws van bondscoach Jonker, net als doelvrouw Barbara Lorsheyd.

Jonker is duidelijk: “Als ik alle vijf beschikbare spitsen had meegenomen en er raakt vervolgens een middenvelder geblesseerd… Als je dan moet wisselen, is het vervelend om te constateren dat je geen middenvelder op de bank hebt zitten. Het werkt niet zo.”

En dus was er maar ruimte voor twee spitsen in zijn WK-selectie: Lineth Beerensteyn en Katja Snoeijs. “Je moet een aantal harde beslissingen nemen en speelsters die al echt wat hebben laten zien helaas thuislaten. Het is niet anders”, aldus Jonker

Rode Duivelinnen…nee, Red Flames!

Met België heeft Oranje natuurlijk een aansprekende tegenstander. De Belgischen eindigde als tweede in de WK-kwalificatiegroep achter het sterke Noorwegen en verloor vervolgens in de play-offs enigszins verrassend van Portugal.

Bij de tegenstander zitten veel bekende gezichten voor Oranje. Denk bijvoorbeeld aan sterspeelster Tessa Wullaert, die het afgelopen seizoen bij Fortuna Sittard speelde. De club uit Sittard heeft ook middenveldster Féli Delacauw en doelvrouw Diede Lemey onder contract. PSV levert Belgisch internatioals Femke Bastiaen en Julie Biesmans. En Elena Dhont draagt het rood van FC Twente.

Vroeger stonden de Belgische voetbalsters bekend als de Rode Duivelinnen. Sinds 2013 spreekt men in België echter liever over de Red Flames.

Bondscoach Jonker heeft geen trek in ‘uitzwaaiwedstrijd’

Voor bondscoach Andries Jonker iis de wedstrijd tegen België niet alleen een feestwedstrijd. “Ik vind het publiek hartstikke belangrijk en na afloop gaan we voor hen ook echt tijd vrijmaken, zoals we altijd doen. Tot het laatste fluitsignaal gaat het echter maar om één ding”, zegt Jonker.

Daarmee doelt hij op de WK-voorbereiding, tegen een ploeg die hij vergelijkt met Portugal, op 23 juli de eerste tegenstander op het eindtoernooi. “We willen tegen België onze doelstellingen realiseren. Winnen, goed voetbal spelen en zorgen dat de mensen zeggen: hé, dit is een mooi ploegje.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here