Philipsen sprint naar zege in derde etappe Tour de France, Jakobsen vierde

0
40

NOS Wielrennen

Jasper Philipsen heeft de derde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De 25-jarige Belg sprintte in de rit, die van Amorebieta-Etxano naar Bayonne ging, naar de zege.

Mathieu van der Poel had een groot aandeel in die zege. De Nederlander van de Alpecin-ploeg trok in de slotfase de sprint aan voor zijn Belgische ploeggenoot. Het is de derde keer in zijn carrière dat Philipsen een etappe wint in Ronde van Frankrijk. Vorig jaar was hij ook al tweemaal de snelste van het Tourpeloton.

Phil Bauhaus kwam als tweede over de eindstreep, Caleb Ewan finishte als derde. De beste Nederlandse sprinter werd Fabio Jakobsen op de vierde plaats. Dylan Groenewegen sprintte naar de achtste plaats.

Eindelijk kans voor sprinters

Na twee heuvelachtige ritten door Baskenland, was het in de derde etappe eindelijk de beurt aan de snelle mannen van het peloton.

Voordat de renners met sprintersbenen los konden in de straten van Bayonne, moest er eerst nog een kopgroep worden ingerekend. Daarin zat wederom Neilson Powless, die zaterdag de bolletjestrui had veroverd.

En de Amerikaan sprokkelde ook in de derde etappe weer de nodige punten, waardoor de bergtrui nog steviger om z’n schouders kwam te zitten. Samen met de Fransman Laurent Pichon kreeg hij de ruimte van het peloton, dat het rustig aan deed.

De voorsprong van het leidende duo stabiliseerde zich rond de twee minuten, maar nadat Powless de bolletjestrui veilig had gesteld, besloot hij zich terug te laten zakken in het peloton. Pichon stond er met nog tachtig kilometer te gaan dus alleen voor.

Hij hield het nog zo’n veertig kilometer vol, maar werd toen ook ingelopen door het jagende peloton met nog alle sprinters aan boord. Ook Cavendish had de heuvelachtige start van de etappe goed verteerd en zat er nog bij.

Recordjacht Cavendish

De 38-jarige Brit hoopt deze Ronde van Frankrijk het record van meeste Tourzeges, dat hij nu nog deelt met Eddy Merckx, in handen te krijgen. Ritwinst zou de teller op 35 brengen voor Cavendish.

De ploeg van Philipsen, met ook Van der Poel, trok de sprint aan. Ook Van der Poel droeg een flink steentje bij in de sprinttrein voor de Belg, die het perfect afmaakte en Alpecin-Deceuninck het eerste dagsucces bezorgde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here