Polling en Van Dijke vroegtijdig eruit op WK judo, ook geen medaille Van ‘t End

0
22
Kim Polling in 2021

NOS SportAangepast

Kim Polling en Sanne van Dijke zijn in de derde ronde van de WK judo in Qatar uitgeschakeld. Beide Nederlanders komen uit in de klasse tot 70 kilogram.

Barbara Matic, die het WK in 2021 en 2022 op haar naam schreef maar tot vandaag in zeven wedstrijden nog nooit van Polling wist te winnen, was met een ippon te sterk voor de Nederlandse.

Van Dijke leed een nederlaag tegen de Duitse Giovanna Scoccimarro. Het was een uitputtingsslag, waarin Van Dijke na 9 minuten haar derde straf kreeg (shido).

Bij de mannen stootte Noël van ‘t End in de klasse tot negentig kilogram wel door naar de kwartfinales. Daarin verloor hij van de Georgiër Luka Maisuradze, omdat de Nederlander zijn derde straf kreeg (shido).

In de herkansing kreeg Van ‘t End de kans om alsnog verder te gaan. Dit lukte niet, omdat de Cubaan Ivan Felipe Silva Morales ook te sterk was voor de te passieve Nederlander. Jasper Smink ging eruit in de tweede ronde tegen Robert Florentino.

Polling

Polling wist haar eerste twee partijen wel te winnen. Eerst was ze te sterk voor de Australische Aoife Coughlan met een ippon, daarna boekte ze een overwinning op de Marokkaanse Assmaa Niang. Wederom met een ippon.

In de derde ronde eindigde dus het WK-avontuur van Polling. Ze noemt de uitschakeling “kut”. Juist omdat ze zich “goed” voelde vandaag en haar tegenstander “geen koekenbakker” is.

Door de nederlaag is een plek op de Spelen van volgend jaar ver weg voor haar. Hier zegt ze vrede mee te hebben. “Ik wist dat ik een achterstand zou kunnen krijgen door moeder te worden, maar ik ben onwijs gelukkig als moeder. Dat ik niet naar de Spelen ga is dan maar zo.”

Van Dijke

Sanne van Dijke had maar één wedstrijd nodig om zich te kwalificeren voor de achtste finales. Dankzij een bye mocht ze de eerste ronde overslaan. In de tweede ronde was ze te sterk voor de Sloveense Anka Pogacnik (shido).

Door de uitschakeling van Polling kon Van Dijke een goede slag slaan in de strijd om dat ene felbegeerde ticket voor de Spelen (Nederland vaardigt per gewichtsklasse één judoka af). Dit lukte niet, omdat beide Nederlanders in dezelfde ronde hun Waterloo vonden.

Hoewel Van Dijke nog steeds de beste papieren voor Parijs heeft, is ze erg kritisch. “Ik train me iedere dag uit de naad, ik doe het goed met mijn voeding, ik heb voor mijn gevoel alles goed gedaan, maar dat zie je niet terug in zo’n potje. Dan moet je toch eens kritisch gaan kijken. Zo ga je de Spelen niet winnen. “

Mannen

Van ‘t End won eerder van de Slowaak Peter Zilke door een waza-ari in de verlenging (golden score), Dzjachongir Madzjidov uit Tadzjikistan (shido) en de Belg Sami Chouchi (shido). Ook die overwinningen gingen met veel moeite gepaard.

Van ‘t End spreekt van een lastige dag. Volgens hem was zijn straf in de kwartfinale onterecht. “Ik krijg een derde straf omdat ik zogenaamd de benen pakte, maar vanuit mijn opzicht had ik niets met de benen te maken.”

De uitschakeling “hakt erin” volgens Van ‘t End. “Ik ga het vanavond of over een paar dagen evalueren met mijn coach.” De 31-jarige Nederlander heeft wel door dat zijn tegenstanders hem beter leren kennen en sneller in de verdediging schieten, waardoor zij de overwinning “stelen”. “Uitermate irritant.”

Jesper Smink werd uitgeschakeld in de tweede ronde. In dezelfde klasse als Van ‘t End was Robert Florentino uit de Dominicaanse Republiek met een ippon te sterk. Smink versloeg eerder op de dag met een waza-ari de Fransman Alexis Mathieu.

Smink vertelde na afloop dat hij ooit een keer op de Spelen in actie wil komen, maar dat dit een moeilijke missie is omdat Van ‘t End ook in zijn klasse uitkomt en ook goed presteert. Nederland vaardigt maar één judoka per gewichtsklasse af. “Daar heb ik het wel lastig mee”, zei Smink na de uitschakeling in Doha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here