HomeSportRobert Lewandowski troeft Lionel Messi wél af bij FIFA-verkiezing, Sarina Wiegman grijpt...

Robert Lewandowski troeft Lionel Messi wél af bij FIFA-verkiezing, Sarina Wiegman grijpt mis | Voetbal

Lewandowski kreeg van een internationale jury van bondscoaches, aanvoerders van nationale teams, journalisten en fans de meeste stemmen. Daarbij ging het om een beoordeling van de kandidaten in een periode van 8 oktober 2020 tot 7 augustus 2021.

Lionel Messi (Paris Saint-Germain) en Mohamed Salah (Liverpool) waren de andere twee overgebleven kandidaten voor de onderscheiding.

Cristiano Ronaldo (2016, 2017), Luka Modric (2018), Messi (2019) en Lewandowski (2020) waren de voorgaande winnaars van de prijs, die sinds 2016 jaarlijks wordt uitgereikt.

Gouden Bal nog naar Messi

Eind november ging de Gouden Bal, de concurrerende uitverkiezing van France Football van de beste speler van het jaar, voor de zevende keer naar Messi. Dat leverde de dienstdoende jury destijds de nodige kritiek op. Volgens vele kenners en fans verdiende de trefzekere Lewandowski de prestigieuze Gouden Bal meer dan Messi, die een nogal wisselvallig seizoen doormaakte.

Bij de vrouwen werd Alexia Putellas (FC Barcelona) uitgeroepen tot FIFA-voetbalster van het jaar. Jennifer Hermoso (FC Barcelona) en Sam Kerr (Chelsea) behoorden eveneens tot de laatste drie genomineerden. De eerdere winnaars van FIFA’s Best bij de vrouwen waren Carli Lloyd (2016), Lieke Martens (2017), Marta (2018), Megan Rapinoe (2019) en Lucy Bronze (2020). De Gouden Bal van het magazine France Football werd in november eveneens toegekend aan Putellas.

Puskas Award

De prachtige goal van Erik Lamela namens Tottenham Hotspur verdiende de Puskas Award. De 29-jarige Argentijn, inmiddels spelend voor Sevilla, scoorde in de Londense stadsderby tegen Arsenal op schitterende wijze achter zijn standbeen langs.

De Puskas Award wordt virtueel aan Erik Lamela overhandigd.

De Puskas Award wordt virtueel aan Erik Lamela overhandigd.

Lamela troefde onder meer Patrik Schick af, die op het EK tegen Schotland scoorde met een schot van net over de middenlijn.

Wiegman grijpt mis

Emma Hayes (Chelsea) werd uitgeroepen tot beste coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. Sarina Wiegman, oud-bondscoach van Oranje, was een van de drie genomineerden. De huidige bondscoach van Engeland won de prijs in 2017 en 2020.

In het mannenvoetbal ging de onderscheiding naar Thomas Tuchel, de Duitse trainer die Chelsea naar de eindzege in de Champions League leidde. Hij versloeg Pep Guardiola (Manchester City) en Roberto Mancini (bondscoach Italië).

Denemarken geëerd

De Sportiviteitsprijs van de FIFA ging naar het Deense nationale team en de technische en medische staf voor de professionele en waardige manier waarop ze tijdens de hartstilstand van Deens international Christian Eriksen bij het EK te werk gingen.

Christiane Endler (Olympique Lyon) en Édouard Mendy (Chelsea) werden tot beste keepers uitgeroepen.

Miedema in Elftal van het Jaar

Aanvalster Vivianne Miedema (Arsenal) kreeg als enige Nederlandse speelster een plek in het FIFA-wereldelftal van het jaar. Bij de mannen ontbrak een vertegenwoordiger van Oranje in het beste team van het jaar.

De Canadese Christine Sinclair (38), met 188 doelpunten de meest trefzekere international ter wereld, kreeg een oeuvreprijs. Ook Cristiano Ronaldo (Manchester United) werd als mondiaal topscorer in interlandvoetbal onderscheiden.

De FIFA Fan Award, een prijs voor buitengewone supportersacties, kwam terecht bij de fans van Denemarken en Finland voor hun voorbeeldige gedrag tijdens en na het ongeval met Eriksen in de onderlinge EK-wedstrijd in Kopenhagen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img