RWDM vestigt Belgisch transferrecord, maar verhuurt de aankoop meteen weer

0
18
Ernest Nuamah

NOS Voetbal

Hij is niet alleen de duurste aankoop ooit van de club, zelfs in het gehele Belgische voetbal is nog nooit zo’n groot bedrag neergeteld voor een speler. Maar gek genoeg staat er op de website van RWDM geen woord over de komst van Ernest Nuamah, die voor maar liefst 25 miljoen euro (exclusief bonussen tot 5 miljoen euro) wordt overgenomen van het Deense FC Nordsjaelland.

Wat het nog vreemder maakt, of misschien ook juist weer niet: de 19-jarige Ghanees reist ook helemaal niet af naar Sint-Jans-Molenbeek. Het net naar de Eerste Klasse gepromoveerde RWDM heeft de talentvolle buitenspeler, die ook bij Ajax op de radar zou hebben gestaan, onmiddellijk verhuurd (met verplichte aankoopoptie) aan Olympique Lyonnais.

Zwaar weer

En daar komt plots een verklaring voor de opmerkelijke recordtransfer om de hoek kijken: RWDM-voorzitter John Textor is tevens eigenaar van Olympique Lyonnais. De zevenvoudig kampioen van Frankrijk, die in 2020 nog halvefinalist in de Champions League was, bevindt zich momenteel niet alleen sportief maar ook qua financiën in zwaar weer.

Olympique Lyonnais-eigenaar John Textor

De Franse licentiecommissie houdt Olympique Lyonnais al jaren in de gaten en dus moest er voor een grote uitgave, zoals die voor Nuamah, een boekhoudkundige truc aan te pas komen om aan de Financial Fair Play-regels te voldoen. Het leidt amper twijfel dat Textor bij RWDM met een kapitaalinjectie op de proppen is gekomen, wat in Frankrijk niet getolereerd zou worden.

Vraag blijft wel hoe er in België gekeken gaat worden naar de rol van tussenstation RWDM, dat als gepromoveerde club bij lange na niet over een begroting beschikt die het mogelijk maakt een speler van 25 miljoen euro aan te trekken. Het laatste woord over deze opmerkelijke transactie lijkt nog niet gezegd te zijn…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here