Schouten wint 3.000 meter in Nederlands record, ook Kok rijdt nationale toptijd

0
90

Schaatssters Irene Schouten en Femke Kok hebben op de eerste dag van de wereldbeker in Salt Lake City een Nederlands record gereden. Schouten behield haar ongeslagen status op de lange afstanden door de 3.000 meter te winnen. Kok stond voor het eerst dit wereldbekerseizoen op het podium, op de 500 meter pakte ze brons.

Schouten trainde de afgelopen weken niet op het ijs, maar op de racefiets in de zon op Tenerife. Na vier overwinningen op de langste afstanden (3 en 5 kilometer) bij de NK afstanden en de eerste wereldbekers achtte ze een nieuwe zege niet vanzelfsprekend. “Ik weet totaal niet wat ik ervan moet verwachten”, zei Schouten bij aankomst in Noord-Amerika. “Na een week is het gek. Je verleert het niet, maar je moet wel weer even voelen: wat is je slag?”

IJsloze weken deren Schouten niet

Met die slag zat het vanaf het begin van de race wel goed. Direct dook Schouten onder het schema van het Nederlands record dat Esmee Visser in maart 2019 op 3.54,02 had gezet.

Schouten finishte in 3.52,89, vooral dankzij een uitmuntende slotronde van 30,4. Ter vergelijking, Visser besloot haar nationale record destijds met een ronde 31,1. Antoinette de Jong pakte het zilver, 2,29 seconde achter Schouten. Het brons ging naar de Noorse Ragne Wiklund, wereldkampioene op de 1.500 meter.

“Als je dit twee dagen geleden had gezegd, had ik gedacht: dit gaat niet gebeuren”, zegt Schouten. “Ik ben er heel blij mee. Mijn race was niet heel goed, maar het betekent wel dat ik fit ben. En dat het beter kan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here