Spaanse bondsvoorzitter biedt alsnog excuses aan voor kus: ‘Moet voorzichtiger zijn’

0
25
Luis Rubiales

NOS VoetbalAangepast

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF, Luis Rubiales, heeft maandag alsnog zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag na de WK-finale. Dat deed hij in een video die door de bond naar de media is gestuurd.

Met innige omhelzingen en wangkussen vierde Rubiales zondag de WK-zege van Spanje met de speelsters. Bij de medaille-uitreiking tilde Rubiales (45) enkele voetbalsters al knuffelend van de grond.

Toen Jenifer Hermoso (33) langskwam, legde hij na een omhelzing zijn handen om het hoofd van de middenvelder en zoende haar vol op de mond.

Een dag na de WK-zege overschaduwt ‘de kus’ de eerste wereldtitel van de Spaanse vrouwen. De kranten in Spanje staan vol met het incident en uit de Spaanse politiek klonken verontwaardigde reacties.

Spijt

Rubiales zegt nu dat hij spijt van zijn actie heeft. “Ik heb een geweldige relatie met haar, net zoals met andere speelsters. In een moment van uitbundigheid gebeurde dit zonder kwade bedoelingen heel spontaan.”

“Wij zagen het als iets normaals, maar om ons heen is opschudding ontstaan. Als mensen zich hierdoor beschadigd voelen moet ik mijn excuses aanbieden, dat kan niet anders.”

Bondsvoorzitter Spanje kust speelster Hermoso op mond bij WK-huldiging

“Een vorm van seksueel geweld, waar vrouwen dagelijks het slachtoffer van zijn, die we niet kunnen normaliseren”, noemde Irene Montero, waarnemend minister van Gelijkheid, het incident. “Dit is onaanvaardbaar, Rubiales zou moeten aftreden”, liet een woordvoerder van de tweede vicepremier Yolanda Diaz weten.

Rubiales zei op de Spaanse radio dat “er overal idioten zijn die er commentaar op hebben. Wanneer twee mensen dit doen zonder intenties, dan hoeven we niet te luisteren naar die idioten.” En bij andere media: “Het zijn twee vrienden die iets vieren. Het is een voorval zonder iets kwaadaardigs.”

Ook daar komt Rubiales nu op terug. “Ik wil ook daar sorry voor zeggen, want ik begrijp het als er vanaf buitenaf anders naar wordt gekeken”, klinkt zijn reactie.

‘Vond het niet leuk’

In een livevideo op sociale media vanuit de feestelijke kleedkamer van de Spaanse vrouwen was te horen dat Hermoso nippend aan de champagne door het gefeest heen riep: “Hé, maar ik vond het niet leuk.” Of dat ging over het kusincident bij de huldiging is niet duidelijk.

Tegen het Spaanse radiostation Cope zei Hermoso later dat ze de kus niet had verwacht. “Het was de emotie van het moment, er zit niets achter. Het zal een anekdote blijven.” Later kwam er via een door de Spaanse voetbalbond uitgestuurde verklaring een uitgebreidere reactie van Hermoso.

“De president en ik hebben een heel goede relatie. Zijn gedrag tegenover ons allemaal was uitstekend. Het (de kus, red.) was een natuurlijk gebaar van genegenheid, van vriendschap, waar we niet zo veel over zouden moeten doorgaan. We hebben het WK gewonnen en we gaan niet afwijken van wat belangrijk is.”

  • Reuters

    Jenifer Hermoso met de wereldcup
  • EPA

    Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond
  • Reuters

    Rubiales (rechts), met FIFA-voorzitter Infantino (links), Spaanse koningin Letizia (in het rood) en prinses Sofia (streepjes) op het podium bij de huldiging

Zo is de nasleep van het WK voor de Spaanse ploeg net zo onrustig als de aanloop.

Eind september 2022 stuurden vijftien voetbalsters van de ploeg e-mails naar de Spaanse voetbalbond waarin zij zeiden dat zij niet meer voor het nationale elftal te willen uitkomen zolang bondscoach Jorge Vilda het daar voor het zeggen had.

De speelsters waren ontevreden met de werkwijze van de 41-jarige Spanjaard, die hun emotionele toestand en hun gezondheid “aanzienlijk” zou beïnvloeden. De onvrede zat in de omgang met blessures, de sfeer in de kleedkamer en Vilda’s selectiebeleid en trainingen.

‘Volgende vraag’

De bond gaf geen gehoor aan de noodkreet van de speelsters en de roep tot het ontslag van Vilda. “De RFEF staat niet toe dat de speelsters de continuïteit van de bondscoach en zijn begeleidingsstaf in twijfel trekken, aangezien het nemen van die beslissingen niet tot hun bevoegdheden behoort”, luidde de verklaring van de bond destijds. “Dit soort acties zijn verre van voorbeeldig en vallen buiten de waarden van voetbal en sport.”

Vilda bleef zitten waar hij zat, het grootste deel van de boze speelsters bleef voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland thuis en Vilda leidde Spanje zondag naar de wereldtitel. Daags voor de finale reageerde Vilda op vragen van een journalist over een ‘crisissituatie’ in zijn elftal kort: “Volgende vraag.”

Over het conflict met ‘Las 15’ wil Vilda niks kwijt: ‘Volgende vraag’

Tijdens de festiviteiten op het veld na het behalen van de wereldtitel werd Vilda door een deel van de speelsters vrolijk de lucht in gegooid.

Ook bondsvoorzitter Rubiales ging bij de speelsters op de schouders en na afloop was hij aanwezig in de kleedkamer van de Spaanse ploeg. Dat bleek uit de livebeelden op sociale media van de 19-jarige speelster Salma Paralluelo.

Te zien is dat Rubiales naast Hermoso staat, vlak ervoor zegt “we gaan trouwen” en de speelster uitnodigt voor een reisje naar Ibiza. Kort daarop zet een deel van de overgebleven speelsters in de kleedkamer een enthousiast “Ibiza, Ibiza, Ibiza” in. CNN Spanje vroeg de bond om een reactie, maar kreeg die niet op de avond van de finale.

Opmerkelijk gedrag Rubiales

Het is niet voor het eerst dat Rubiales wegens opmerkelijk gedrag het nieuws haalt. Van felicitaties aan doelman David de Gea voor zijn bewezen diensten als keeper voor Spanje, terwijl de sluitpost gewoon nog beschikbaar was, en het plotse ontslag van bondscoach Julen Lopetegui aan de vooravond van het WK 2018, waarmee hij de Spaanse ploeg in crisis stortte, tot een al jarenlang smeulende vete met La Liga-voorzitter Javier Tebas.

Spaanse voorzitter Rubiales biedt excuses aan voor veelbesproken kus na WK-finale

Volgens Spaanse media zou Rubiales in het verleden privéfeestjes hebben gefactureerd als werkevenement en doken nog geen jaar geleden in Spanje documenten op die wezen op mogelijke betrokkenheid van Rubiales bij spionage van de voorzitter van de Spaanse spelersvakbond.

Op het WK in Australië beging Rubiales een nieuwe faux pas, toen hij met een “onverwachte” kus het grootste succes in de geschiedenis van de Spaanse voetbalsters overschaduwde.

En alsof dat nog niet genoeg was dook er vandaag op sociale media een video op van een feestvierende Rubiales, die op de tribune in het bijzijn van de Spaanse koningin zichzelf in zijn kruis greep om de wereldtitel van de Spaanse vrouwen te vieren.

‘Voorzichtiger zijn’

Hij beseft dat hij zich in de toekomst anders moet gedragen. “Als president van zo’n belangrijke bond als deze moet je voorzichtiger zijn, vooral bij ceremonies.”

Tot slot zegt Rubiales dat hij nu enigszins bedroefd is. “Het winnen van het WK is het grootste succes in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Dit voorval heeft de viering enigszins aangetast. Ik vind dat deze vrouwen de eer moeten krijgen die ze verdienen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here