Sparta kiest na afhaken grote namen voor Rijsdijk als trainer: ‘Daar hoop je op’

0
35

NOS VoetbalAangepast

Rijsdijk krijgt ervaren Booy als assistent bij Sparta: ‘Had ik anders zelf ook geopperd’

Sparta heeft een nieuwe hoofdtrainer. Jeroen Rijsdijk (46) is aangesteld als opvolger van Maurice Steijn, die deze zomer naar Ajax vertrok. Rijsdijk was afgelopen seizoen assistent van Steijn in Rotterdam. Hij heeft een contract voor twee seizoenen getekend.

Rijsdijk lag niet meteen op pole position toen Steijn vertrok. De club sprak met ervaren coaches. Maar die binnenhalen, dat bleek een lastige opgave. Want Sparta greep mis bij Fred Rutten en de oud-Spartanen Danny Blind en Gregg Berhalter.

Uiteindelijk viel de keuze op Rijsdijk, die meerdere functies bij de Rotterdammers heeft bekleed. Hij was eerder trainer van Jong Sparta en hoofd jeugdopleiding bij de Rotterdammers. “Ik snap heel goed dat er in eerste instantie met grotere namen is gesproken”, zegt Rijsdijk bescheiden. “Maar als dan blijkt dat een aantal trainers nee zegt, dan weet je dat het kan komen dat ze met jou gaan spreken. Daar hoop je dan op.”

Jeroen Rijsdijk

Technisch directeur Gerard Nijkamp is eerlijk over het verloop van de zoektocht. “In eerste instantie hebben we gekeken naar een meer senior hoofdtrainer. Op het moment dat die niet beschikbaar bleken, zijn we snel over gegaan op Jeroen.”

Het ontbreken van jarenlange ervaring als hoofdtrainer wordt op een andere manier gecompenseerd zegt Nijkamp. “Rijsdijk is een iets minder ervaren hoofdtrainer, maar wel met hetzelfde profiel. En daarbij hebben we Foeke gezet als een meer ervaren hoofdtrainer.”

‘Booy logische keuze’

Rijsdijk wordt komend seizoen namelijk geassisteerd door Nourdin Boukhari en Foeke Booy, die na jaren vooral in bestuurskamers te zijn geweest een terugkeer maakt op het veld. De assistenten tekenden ook een contract voor twee seizoenen.

Rijsdijk is blij met zijn zeer ervaren assistent. “Het is logisch dat er een ervaren man bij komt. Als de club dat niet had voorgesteld, dan had ik dat zelf geopperd”, zegt Rijsdijk.

Jeroen Rijsdijk (links) en Maurice Steijn in gesprek met Sven Mijnans

Onder Steijn beleefde Sparta een topseizoen, dat resulteerde in de zesde plaats in de eredivisie. Ajax haalde Steijn weg uit Rotterdam, waarna technisch directeur Gerard Nijkamp op zoek ging naar een nieuwe hoofdtrainer.

Een deel van de succesvolle staf blijft dus intact, Nijkamp legt uit waarom. “Zij (Boukhari en Rijsdijk) waren namelijk met Maurice Steijn medeverantwoordelijk voor het sportieve succes van afgelopen seizoen, maar ook voor de aansturing van de voetbalstaf op Het Kasteel. Het is voor de directie altijd al duidelijk geweest dat Jeroen Rijsdijk met zijn assistenten de beste optie is voor Sparta indien er geen nieuwe hoofdtrainer met ruime ervaring beschikbaar zou komen, die ook nog past bij onze club.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here