‘Sport wordt zo politiek gemaakt’

0
1068
Thomas Bach

NOS Sport

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, baalt ervan dat overheden en politici zich bemoeien met besluiten van zijn organisatie. “Sport wordt zo politiek gemaakt, daar zijn we heel bezorgd over”, zegt de Duitser naar aanleiding van de oproep die het IOC eerder deze week deed.

Internationale sportbonden werden door het IOC opgeroepen om sporters uit Rusland en Belarus weer mee te laten doen aan internationale evenementen. Dit leverde forse kritiek op van politici uit onder meer Polen, Duitsland, en Tsjechië.

Het is volgens Bach “betreurenswaardig dat sommige overheden niet respecteren wat een meerderheid van de olympische beweging en zijn stakeholders wil. Ze respecteren de autonomie van de sport niet en hanteren een dubbele standaard.”

“We hebben ze nooit gehoord over een van de zeventig andere gewapende conflicten in de wereld. Het is niet aan overheden om te beslissen welke sporters aan welke evenementen meedoen. Dat zou het einde van de mondiale sport betekenen”, vervolgt de bestuurder in ferme taal.

Jan Lipavsky, de Tsjechische minister van Buitenlandse zaken, zegt “teleurgesteld” te zijn in de IOC-aanbevelingen

Bach stelde verder dat hij van twee kanten hevige kritiek krijgt. Zo vond het Russische olympisch comité het idee om Russen onder neutrale vlag aan internationale toernooien mee te laten doen onaanvaardbaar. “In Rusland worden we agenten van de Verenigde Staten genoemd.”

“En in Oekraïne worden we neergezet alsof we samenspannen met de Russen. Terwijl wij de Russische invasie in Oekraïne vanaf het begin hebben veroordeeld en onze solidariteit met Oekraïne en de olympische gemeenschap daar laten zien”, zegt Bach.

“Aan beide kanten zijn partijen niet tevreden, om het diplomatiek te zeggen”, aldus Bach op de persconferentie waarmee hij het driedaagse bestuursoverleg in Lausanne afsloot. “Dat betekent wel dat wij een soort middenweg hebben gevonden, zodat we allemaal vooruit kunnen.”

Kritiek

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser sprak na de aanbevelingen van het IOC van “een klap in het gezicht van de Oekraïense atleten.” Piotr Wawrzyk, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, had het over een “dag van schaamte”.

Jan Lipavsky, de Tsjechische minister van Buitenlandse zaken, schrijft “teleurgesteld” te zijn in de plannen van het IOC. “De Russische sport wordt centraal aangestuurd vanuit het Kremlin. Het Russische regime weet niet wat fair play is.

Of er volgend jaar atleten uit Rusland en Belarus meedoen aan de Spelen in Parijs is nog niet bekend. Het IOC wacht nog met die beslissing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here