Topfavorieten vallen en zien Canadese Jackson verrassend Parijs-Roubaix winnen

0
30

NOS Wielrennen

Kopgroep blijft favorieten in Parijs-Roubaix nipt voor, Jackson wint

Alison Jackson heeft verrassend de derde editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De Canadese wielrenster maakte onderdeel uit van de kopgroep, die al vroeg in de koers gevormd was, en was op de wielerbaan de sterkste in de sprint.

Ook Femke Markus dacht mee te kunnen sprinten om de zege, maar de 26-jarige Nederlandse ging op de wielerbaan onderuit. “Ik kreeg een duwtje en toen gleed mijn wiel weg. En toen kon ik niks meer.”

“Dit is mijn ogen de mooiste wedstrijd die er is”, zei ze na afloop. “En we kwamen hier om te winnen. Het voelt voor mij vooral heel rot tegenover het team.”

De groep waarin de favorieten zich bevonden kwam, mede door valpartijen, net tekort om de kopgroep nog in te lopen. Twaalf seconden na winnares Jackson kwam Lotte Kopecky als eerste van het peloton over de finish. Marianne Vos zat ook in die groep en kwam als tiende over de finish. Daarmee was ze de beste Nederlandse.

De regenval van de afgelopen dagen zorgde voor spekgladde kasseien. Het was dan ook geen verrassing dat tijdens de 145 kilometer lange koers veel rensters onderuit gingen.

Bij de eerste grote valpartij ontsprongen de grote favorieten nog de dans, maar enkele kilometers later smakten de grootste kanshebbers voor de zege alsnog tegen de kasseien.

Elisa Longo Borghini, de winnares van vorig jaar, reed op kop toen haar fiets weggleed. Achter haar stuiterden vervolgens onder anderen topfavoriete Kopecky, Lorena Wiebes en Lucinda Brand over elkaar heen.

Kopecky, de Belgische topfavoriete, won dit seizoen al Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koerse en een week geleden de Ronde van Vlaanderen. Na de valpartij zag ze er aangeslagen uit en moest ze haar weg vervolgen op een reservefiets.

Kopgroep houdt lang stand

Mede vanwege de valpartijen hield de kopgroep, die al vroeg in de koers was ontstaan, lang stand. Al voor de eerste kasseistrook in beeld was, waren er achttien vrouwen weggereden uit het peloton.

De Duitse tijdritspecialiste Lisa Klein was in die groep de grootste naam, maar het was de Nederlandse Daniek Hengeveld die de meeste indruk maakte.

De pas 20-jarige Hengeveld reed met nog ruim zeventig kilometer te gaan weg uit de omvangrijke kopgroep en bouwde een voorsprong van ongeveer veertig seconden. Na een solo van zo’n dertig kilometer werd ze weer ingelopen door de achtervolgers.

De kopgroep dunde vervolgens steeds verder uit. Zes rensters hielden stand en bleven knap de achtervolgende groep, met daarin de favorieten, nipt voor. Onder hen de Nederlandse Markus.

De 26-jarige renster van SD Worx zat goed gepositioneerd toen de kopgroep de wielerbaan opdraaide, maar kwam hard ten val en kon dus niet meer mee strijden om de zege. Dat zorgde voor veel tranen bij Markus na afloop.

Pech voor Vos

Vos kreeg gedurende de koers weinig mee van wat er zich vooraan afspeelde. De nummer twee van Parijs-Roubaix in 2021 kreeg namelijk te maken met pech en moest al vroeg in de achtervolging.

Dat op 64 kilometer van de finish het peloton in stukken brak, hielp ook niet mee voor Vos. Samen met de Française Marie Le Net reed ze lange tijd op een halve minuut achter de groep.

Na de valpartij in de groep met favorieten kreeg ze gezelschap van meer rensters en lukte het haar alsnog, na een fikse inspanning, terug te keren in het peloton.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here