Tweede Tour-zege Philipsen op rij na beulswerk Van der Poel, Jakobsen valt

0
37

NOS WielrennenAangepast

Jasper Philipsen heeft zijn tweede etappezege van deze Tour de France te pakken. In de vierde etappe was de 25-jarige Belg van Alpecin net als gisteren zijn sprintconcurrenten de baas. Caleb Ewan finishte als tweede, Phil Bauhaus kwam als derde over de eindstreep.

Fabio Jakobsen, gisteren nog vierde, kon dit keer niet meesprinten om de zege. De Nederlander van Soudal-QuickStep ging met nog 1,5 kilometer te gaan onderuit. Mathieu van der Poel trok met een indrukwekkende versnelling de sprint aan voor zijn teamgenoot Philipsen, die het karwei daarna afmaakte.

Net als gisteren, toen er nog de nodige kanttekeningen werden geplaatst bij de zege van Philipsen en de bochtige laatste kilometer waar renners in de verdrukking kwamen, was er vandaag de nodige commotie na de finish.

Van der Poel teruggezet in uitslag

Van der Poel had zich met wat geduw een weg gebaand door het peloton en werd daar later voor bestraft. Hij werd teruggezet in de daguitslag. Danny van Poppel was na de finish ook kritisch op Van der Poels ploeggenoot en etappewinnaar Philipsen.

Volgens Van Poppel was de valpartij van Jakobsen het gevolg van “een gevecht tussen Philipsen en Jakobsen”. “Philipsen weet af en toe niet wat hij doet”, zei de Nederlander van BORA-hansgrohe.

Dat het een echte sprintersetappe zou worden, was gezien het vlakke parcours vooraf al duidelijk. En daar leek het hele peloton ook wel vrede mee te hebben. Michael Gogl en Jasper Stuyven reden heel even weg, maar hielden snel hun benen weer stil.

Verder was er in de eerste 100 kilometer geen enkele vrijwilliger voor de vlucht van de dag. Het peloton legde die dus gezamenlijk en in een erg rustig tempo af. Op een heuveltje, niet eens gecategoriseerd, was er voor het eerst een klein beetje opwinding. Het peloton brak in stukken, maar dat duurde niet lang.

Philipsen pakt punten voor het groen

Pas bij de tussensprint schoot het peloton op gang. Philipsen had, na zijn ritzege van gisteren, wel oren naar de punten voor de groene trui en pakte de volle buit. Vervolgens waren er toch twee Fransen die wel zin hadden in nog wat kilometers in de kopgroep: Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Delaplace (Arkéa Samsic).

Bekijk de reacties van Philipsen, Van der Poel, Sinkeldam, Van Poppel en Soudal-QuickStep-ploegleider Steels:

Ze kregen een maximale voorsprong van een minuut en Delaplace pakte het enige bergpuntje van de dag. Kans van slagen had de kopgroep echter nooit en met nog ruim 20 kilometer te gaan, was de hergroepering een feit.

Eenmaal op het plaatselijke racecircuit aangekomen, werd het peloton door de hoge snelheid op een lint getrokken. Jakobsen kon met nog ruim een kilometer te gaan de ritzege op z’n buik schrijven. Hij tikte een wiel aan en smakte hard tegen het asfalt.

En hij was niet de enige die viel. Nog voordat de eindstreep was bereikt, gingen nog meer renners onderuit. Philipsen bleef wel overeind en was sneller dan Ewan en Bauhaus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here