Van der Poel glundert bij parcours olympische wegrit: ‘Maar wil ook mountainbiken’

0
37
De Sacré Coeur is de blikvanger op de top van de klim in Montmartre, scherprechter in de olympische wegrit.

NOS Wielrennen

De weg naar olympisch goud in het wegwielrennen loopt van de Eiffeltoren, via het paleis van Versailles en de Sacré Coeur terug naar de Eiffeltoren. Vandaag heeft de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs de routes bekendgemaakt voor de wegwedstrijd en de tijdrit voor mannen en vrouwen.

Voor de mannen is een parcours van 273 kilometer uitgetekend, met in totaal 2.800 hoogtemeters. De vrouwen rijden 158 kilometer en dat scheelt ook zo’n 1.000 hoogtemeters. Scherprechter is de kasseiklim over de Rue Lepic in Montmartre richting de beroemde basiliek van de Sacré Coeur.

“Dit is wel een parcours dat mij zou moeten liggen”, glundert Mathieu van der Poel vanuit de Tour de France bij het zien van het profiel van de wegrit. “Dit zou een klassieker in Vlaanderen kunnen zijn.”

Probleem is echter dat Van der Poel nog een oude wond te helen heeft. “Ik heb in mijn achterhoofd nog steeds de mountainbike op de planning staan.”

Van der Poel glundert bij zien olympisch parcours: ‘Lijkt wel Vlaamse klassieker’

In Tokio wilde Van der Poel olympisch goud bij het mountainbiken, maar die missie strandde al in de eerste ronde toen hij er onterecht op rekende dat hij over een plankje kon afdalen. Die droom wil Van der Poel nog niet laten varen, al zal het nog een behoorlijke klus worden om zich te kwalificeren voor Parijs.

Wellicht is een combinatie mogelijk. “Dat moeten we nog even bekijken.”

Rue Lepic

De start is op Place de Trocadéro met de Eiffeltoren op de achtergrond. Daarna laten de renners de Parijse binnenstad achter en volgt een lus over heuvelachtig terrein langs onder meer Versailles, de wielerbaan in Saint-Quentin-en Yvelines en Rambouillet.

Via het Louvre rijden de renners richting Montmartre, waar de renners drie keer over de met kasseien beklede Rue Lepic richting Sacré Coeur gestuurd worden. Daarna is het in volle vaart terug naar Trocadéro, waar in de schaduw van de Eiffeltoren de olympisch kampioen gekroond zal worden.

Bij de vrouwen schiet analiste Roxane Knetemann meteen een naam te binnen: Lorena Wiebes. “Als ik Wiebes tegenwoordig zie klimmen, dan gaat zij er zeker voor. En we hebben ook Demi Vollering nog. Maar Lotte Kopecky kan hier ook winnen.”

Tijdrit: ‘Alle kaarten op Van Dijk’

Waar het parcours voor de wegwedstrijden misschien wel pittiger is dan vooraf gedacht, is de tijdrit volledig vlak. Knetemann ziet een glorieuze comeback van een vrouw: “Ik zet alle kaarten op Ellen van Dijk.”

De tijdrit is gelijk voor de mannen en de vrouwen en gaat over 32,4 kilometer van de Dôme des Invalides naar de Pont Alexandre III.

  • L’Équipe

    Het profiel van olympische wegrit voor mannen in Parijs in 2024.
  • L’Équipe

    Het profiel van de olympische wegrit voor vrouwen in Parijs in 2024.
  • L’Équipe

    Het profiel van de olympische tijdrit voor mannen en vrouwen in Parijs in 2024.

Bij de Olympische Spelen van Tokio werd Richard Carapaz olympisch kampioen in de wegwedstrijd. De tijdrit werd gewonnen door Primoz Roglic, die Tom Dumoulin bij zijn tijdelijke rentree naar het zilver verwees.

De gouden medaille van de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer was een van de grootste sensaties bij de Spelen in Japan. Een paar dagen later nam Annemiek van Vleuten, zilver op de wegrit, revanche met goud in de tijdrit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here