Van Hanegem looft WK-debutant Brugts, maar die is zelf nog niet tevreden: ‘Meer 1-op-1’

0
26
Esmee Brugts

NOS Voetbal

Geef Esmee Brugts maar wat extra vrijheid, opperde Willem van Hanegem afgelopen week. De 20-jarige international vreet bij haar club PSV als technische linksbuiten het liefst hulpeloze backs op. Maar als WK-debutant speelt Brugts in Oranje juist als linkervleugelverdediger.

Zonder morren schikt Brugts zich in de rol als zogeheten wingback. Dat betekent in eerste instantie verdedigend denken, en dan aanvallen als het kan. Tegen Portugal en de Verenigde Staten kwam het zo nu en dan eruit. Maar: “Ik heb nog lang niet alles laten zien wat ik kan.”

“Elke wedstrijd gaat het een beetje beter. De eerste wedstrijd (Portugal, red.) vond ik heel erg spannend, omdat het mijn debuut was op een WK.” Tegen de VS was de spanning al iets minder, maar dat was “een heel groot land, dat brengt ook druk mee en spanning.”

Als ‘wingback’ heeft Brugts nog niet kunnen laten zien wat ze kan: ‘Meer 1-op-1 aangaan’

Na de belangrijke zege op Portugal had resultaat halen tegen de Amerikaanse vrouwen prioriteit. “Dan speel ik meer op safe dan dat ik de 1-op-1 aanga. Maar ik weet dat ik dat meer kan en moet doen”, zei Brugts over dat duel. “Dat is mijn doel voor de volgende wedstrijd.” Precies waar Van Hanegem naar verlangt, zei hij woensdag tegen het AD.

Niemand die twijfelt of Brugts dinsdag in de basis staat. Op zich is dat al een prestatie. Brugts vierde vrijdag haar 20ste verjaardag en maakte vorig jaar in februari pas haar debuut in Oranje.

In het wingbacksysteem dat bondscoach Andries Jonker uitdokterde, speelt Brugts een cruciale rol. Jonker: “Ze heeft nu al zo veel waarde voor het team dat ze haar positie verdient.”

  • Reuters

    Brugts in actie tegen de VS
  • Reuters

    Brugts in actie tegen de VS
  • Reuters

    Brugts in actie tegen de VS

“Vorig jaar kwam ik er heel vrij in, nu moet je met de druk dealen.” Brugts heeft daarin veel steun aan ervaren speelsters als Dominique Janssen, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens, zegt ze. Maar ook met de coaches praat ze veel.

Ontplooien

“Esmee is een geweldig talent, dat jarenlang van grote waarde voor het Nederlands elftal kan gaan zijn en dat nu tot ontplooiing moet komen”, zegt Jonker.

“Het gaat erom dat ze zich happy voelt, dat ze met de omstandigheden kan omgaan, met het reizen kan omgaan”, zegt de bondscoach. “Als dat niet goed is, kan ze ook niet presteren.”

Brugts heeft ‘nu al zo veel waarde’ dat Jonker niet om haar heen kan: ‘Geweldig talent’

“Je ziet dat ze ongelooflijk goed kan voetballen, maar ze is ook aan het wennen aan het tempo, de intensiteit, aan de spanning. Het WK heeft niet zo veel te maken met eredivisievoetbal. Zelfde spel, zelfde doelen, zelfde bal, maar het is van hele andere orde”, legt Jonker uit.

Jonker geeft Brugts met feedback net even meer aandacht dan andere ervaren krachten. “Er kan een keer iets misukken, dat geeft niks, maar we wijzen haar op een constructieve manier op dingen die ze consequent beter kan doen.”

‘Veel goals maken’

Tegen Portugal en de VS hield ze zich al ruim voldoende staande. Tegen Vietnam, op papier de minste tegenstander, kan Brugts aanvallend meer worden benut. Met acties en beslissende passeerbewegingen. En assists of doelpunten?

“Veel goals maken tegen Vietnam is belangrijk”, zegt Brugts. “Als mijn acties handig zijn, ga ik dat zeker doen.” En dan is Van Hanegem ook blij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here