Van Persie junior boekt eerste successen in oranje shirt: ‘We lijken op elkaar’

0
28
Shaqueel van Persie in Oranje onder 17 jaar

NOS Voetbal

  • Mereyn Geskus

    redacteur NOS Sport

  • Mereyn Geskus

    redacteur NOS Sport

Robin van Persie speelde in 2017 zijn laatste interland en is nog altijd topscorer aller tijden van Oranje met vijftig goals. Het valt echter niet uit te sluiten dat er nog meer Van Persie-goals voor het Nederlands elftal gemaakt gaan worden. Van Persie junior boekt namelijk ook zijn eerste successen in het oranje shirt.

Shaqueel van Persie plaatste zich dinsdagavond op het regenachtige sportpark van Quick Boys in Katwijk met Nederland onder 17 voor het EK. De leeftijdsgenoten van Engeland werden met 1-0 verslagen door een doelpunt van Ajacied Kayden Wolff.

Ingecalculeerde reserve

De zestienjarige Shaqueel van Persie viel pas in de blessuretijd in. Desalniettemin heeft de jonge Feyenoorder wel degelijk een aandeel gehad in de plaatsing voor het toernooi dat in mei en juni van dit jaar gehouden wordt.

De spits stond deze interlandperiode in de basis tegen Noord-Ierland (2-1 winst) en Denemarken (2-2). Nederland werd groepswinnaar en mag het naar het toernooi in Hongarije afreizen.

Dat hij tegen de op papier beste tegenstander van de groep lang op de bank moest blijven zitten, had Van Persie al ingecalculeerd. “Ik had er al rekening mee gehouden. De trainers hadden een bepaald idee.”

Oranje onder 17 jaar viert feest, met nummer 19 Shaqueel van Persie

Pieter Schrasser Bert, bondscoach van Oranje onder 17, koos in de eerste twee wedstrijden voor Van Persie omdat hij vooraf had verwacht dat Nederland beter zou zijn en veel op de helft van de tegenstander zou spelen. “Dan is hij fenomenaal…”

Tegen Engeland koos hij echter voor de boomlange Martin Sherif van Everton, omdat hij “de ruimtes beter kan bespelen en fysiek sterker is”.

De trainer van het jeugdteam, die zelf drie wedstrijden voor het eerste van FC Den Bosch speelde, voegt daar gelijk aan toe dat er zonder Van Persie wel “een stukje voetbal wordt ingeleverd”.

‘Lijken op elkaar’

Dat Van Persie kan voetballen was in de eerste kwalificatiewedstrijden zeker zichtbaar. De kleine ranke linkspoot laat met zijn subtiele linkerbeen zien dat voetbalgenen overdraagbaar zijn. Het is net of je naar een jonge versie van Robin van Persie zit te kijken.

“Ik heb dezelfde motoriek en ik heb dingen van hem overgenomen”, erkent Van Persie junior na afloop. Hij kijkt jaloers naar de loopacties van zijn vader op oude beelden. “Ik denk dat we op elkaar lijken.”

De jonge aanvaller droomt van een glansrijke carrière in Engeland, zoals zijn vader bij Arsenal en Manchester United. “Maar eerst wil ik debuteren bij Feyenoord natuurlijk.”

12 mei 2019: Robin van Persie neemt afscheid, rechts zijn zoon Shaqueel

Zover is het nog niet, maar Van Persie junior is wel op de goede weg. Bij de onder 17 van de Rotterdamse club maakte hij dit seizoen 21 competitiedoelpunten in 19 wedstrijden. Bovendien mag hij af en toe meedoen met de ‘onder 18’ van Feyenoord.

‘Laatrijp’ door geboortemaand

Vanzelf gaat het niet voor Van Persie. Volgens Schrasser Bert is hij een “laatrijpe” speler. Dat houdt in dat hij op mentaal en fysiek gebied iets achterloopt op zijn leeftijdsgenoten.

Dit komt mede doordat hij ‘vecht’ tegen zijn geboortemaand. Van Persie is geboren in november 2006. Door het ‘geboortemaandeffect’ hebben spelers die in het najaar geboren zijn minder kans om het profvoetbal te halen, ook al hebben ze evenveel aangeboren talent.

Volgens Schrasser Bert wordt er bij de KNVB dan ook gekeken naar kalenderleeftijd en biologische leeftijd. “Als iemand uit bijvoorbeeld januari 2006 vroeg in de groei komt en iemand in november 2006 laat in de groei, dan is het verschil gigantisch.”

Shaqueel van Persie tijdens de warming-up van Oranje onder 17 jaar

Voor Van Persie, die ook in de jeugd van Manchester City en Fenerbahçe zat, zorgde dit effect dat hij pas in februari voor het eerst voor een vertegenwoordigend elftal van Nederland werd geselecteerd.

Zijn trainer van de ‘onder 17’ benadrukt dat hij, net zoals veel andere spelers, al langer op de lijst stond. Zo zat hij wel bij “de futures”, het team waarin laatrijpe spelers ook een kans krijgen.

Bovendien heeft de jonge Van Persie in de afgelopen maanden een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Ze worden rijp voor het internationale niveau. Daarnaast heeft hij iets speciaals. Door zijn technische vaardigheden kan hij kansen creëren voor anderen. Ook kan hij ongelofelijk goed positie kiezen voor de goal. Net zoals zijn vader.”

Shaqueel van Persie in actie voor Feyenoord

De vergelijking met Robin van Persie zal hem blijven achtervolgen. Daar is de jeugdspeler zich van bewust. Hij weet dat hij nog veel moet leren om net zo’n palmares als zijn vader te krijgen.

Technisch komt hij al akelig dicht in de buurt bij zijn vader. En soms al een beetje verder, aldus junior zelf. “Ik denk dat ik beter kan koppen dan mijn vader…”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here