Van Vleuten op weg naar eindzege Giro Donne, soleert naar zege in zesde rit

0
41

NOS Wielrennen

Van Vleuten op weg naar eindzege Giro Donne, soleert naar zege in zesde rit

Annemiek van Vleuten heeft een voorschot genomen op haar vierde eindzege in de Giro Donne. De Nederlandse soleerde woensdag in de zesde etappe, over 104 kilometer rond Canelli naar de zege.

Lorena Wiebes finishte op een twintigtal seconden als tweede. De Duitse Liane Lippert finishte als derde.

Voor Van Vleuten, die zondag ook al de tweede rit won, was het haar vijftiende dagsucces in de Giro Donne. De wereldkampioene, bezig aan haar slotjaar, heeft in het algemeen klassement inmiddels een voorsprong van 3 minuten en 3 seconden op de Amerikaanse Veronica Ewers, die de tweede plaats overnam van de Duitse Antonia Niedermaier.

Niedermaier valt hard

Niedermaier, die dinsdag de vijfde etappe had gewonnen, kwam ruim 30 kilometer voor de finish in een afdaling zwaar ten val en moest de strijd met een bebloed gezicht verlaten. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Zigart en Niedermaier komen zwaar ten val in Giro Donne

Van Vleuten zag een andere concurrente al voor de start wegvallen. Elisa Longo Borghini ging niet meer van start. De 31-jarige Italiaanse wielrenster, maandag winnares van de vierde rit, ondervond nog “aanzienlijke pijn” na een val in de rit van dinsdag, meldde haar team Lidl-Trek.

Longo Borghini viel dinsdag, maar reed de etappe wel uit. Ze kwam als negentiende binnen en raakte haar tweede plaats in het algemeen klassement kwijt. Ze had woensdag nog veel last van de valpartij en stapte niet meer op.

Aanval Van Vleuten

Van Vleuten viel op zo’n vijftien kilometer van de streep aan. Op de voorlaatste helling reed ze weg. Het gat dat ze sloeg, gaf ze niet meer uit handen. De laatste 700 meter naar de finish liepen ook nog op, een ideale aankomst voor Van Vleuten.

“Mooi om te winnen, terwijl iedereen dacht dat het misschien een rit voor sprintsters zou worden. We hadden een plan om in de slotfase aan te vallen, ik ben ook altijd in voor een aanval”, glunderde ze na binnenkomst. “Je kon in de slotfase merken dat iedereen nog wat vermoeid was van de rit van dinsdag.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here