Veelbesproken Fraser begint bij RKC, dat moppert over competitieprogramma

0
37

NOS Voetbal

Fraser staat voor pittige klus in Waalwijk: ‘Uitdaging is evenaring vorig seizoen’

Met Henk Fraser als nieuwe trainer is RKC Waalwijk woensdag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De club presteert al twee seizoenen opvallend goed. Na de tiende plaats in het seizoen 2021/22 eindigde RKC afgelopen seizoen zelfs als negende. De verwachtingen zijn daardoor hoog, dat begrijpt Fraser maar al te goed.

“De lat ligt hoog, dat kan ik niet ontkennen. Je moet je prestaties altijd proberen te evenaren. Daar gaan wij ook voor, maar dat is pittig. Je moet ook realistisch zijn. Ik denk dat handhaven, dat is mij ook geschetst, de meest reële doelstelling is. Maar de uitdaging is om vorig seizoen te evenaren, dat lijkt me logisch”, zegt Fraser.

De coach krijgt bijval van algemeen directeur Frank van Mosselveld. Volgens hem zijn de succes-seizoenen van Joseph Oosting, die naar FC Twente vertrok, niet de nieuwe standaard in Waalwijk. “We kennen onze plek in de voetbalpiramide. Natuurlijk hebben we twee fantastische jaren gehad. Maar de doelstelling zal hier altijd hetzelfde zijn: we willen ons handhaven.”

Henk Fraser tijdens zijn eerste training als coach van RKC

“Het is ons de afgelopen jaren gelukt om over te presteren, ten opzichte van ons budget. Op een creatieve manier te werk gaan, daar staan we om bekend”, vervolgt Van Mosselveld.

“We doen er alles aan om zo lang mogelijk in de eredivisie te blijven. Maar als je kijkt naar welke clubs er de afgelopen jaren gedegradeerd zijn en hoe sterk de eerste divisie is, dan zit het allemaal dicht bij elkaar. We blijven een club die tussen de ere- en eerste divisie beweegt.”

Keuze voor Fraser

Met Fraser heeft RKC een trainer binnengehaald die op een vervelende manier vertrok bij zijn laatste club, FC Utrecht. Na een handgemeen met aanvaller Amin Younes moest hij vertrekken uit de Domstad.

“Dat heeft voor ons geen seconde een rol gespeeld”, aldus Van Mosselveld. “We beoordelen hem als mens en Henk is een heel fijn mens. Wat daar is gebeurd, is een incident geweest. De kwaliteiten van Henk staan buiten kijf. We zijn bij RKC trots en blij dat we hem aan ons kunnen binden.”

De trainer zelf is ook blij dat hij weer aan de slag kan en mag. Fraser: “Ik ben een half jaar vrij geweest, dus voor mij kon het niet snel genoeg beginnen. Ik heb me uitstekend vermaakt, met name met mijn kleinkinderen. Maar ik miste wel het teamgebeuren, met de spelersgroep, de staf en de club. Het geeft een bepaalde energie, met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Ik heb zin om aan de slag te gaan.”

Mopperen op KNVB

RKC kan bij de start van het seizoen meteen aan de bak. Want het was voor de Waalwijkers even slikken bij het zien van het (concept) speelschema dat de KNVB bekendmaakte. In de eerste zes thuiswedstrijden krijgt RKC de gehele top-5 van het afgelopen seizoen op bezoek.

Sportief niet ideaal, maar ook commercieel gezien is Van Mosselveld daar niet blij mee.

Van Mosselveld: “Ik heb een mail richting de KNVB gedaan, waarin ik ze met klem heb verzocht om daar nog eens naar te kijken. Bij iedere club komen de mensen ook om de topclubs te zien. Als je die dan in een week of vijf allemaal hebt, is dat niet gunstig. Dan heb je voor de rest van het seizoen geen triggers meer om de kaartverkoop aan te jagen of nieuwe sponsoren of partners te binden. Ik hoop dat ze nog iets meer spreiding kunnen aanbrengen.”

Fraser: “Als je naar het sportieve kijkt, dan kan je daar van schrikken. Maar je moet die wedstrijden toch spelen en je kunt er allerlei theorieën op loslaten. Ik heb zoiets van: als ik ze toch tegenkom, dan liever in het begin. Misschien zijn zij dan ook nog niet helemaal op elkaar ingespeeld.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here