Verstappen pakt in Oostenrijk vijfde zege op rij, De Vries ver na race extra bestraft

0
42

NOS SportAangepast

Max Verstappen heeft zijn hegemonie in de Formule 1 maar weer eens kracht bijgezet door ook de Grand Prix van Oostenrijk te winnen. Het is alweer zijn zevende zege in negen grands prix dit seizoen.

Charles Leclerc (Ferrari) finishte op het circuit van Spielberg als tweede, Verstappens teamgenoot Sergio Pérez (Red Bull) werd derde. Nyck de Vries stuurde zijn AlphaTauri aanvankelijk naar de vijftiende plaats, maar na juryberaad werd ‘s avonds bekend dat hij zeventiende werd.

De Vries werd samen met nog zeven coureurs ver na de race nog extra bestraft voor het overschrijden van de baanlimiet (track limits) en de bijbehorende witte lijn op het asfalt. Aston Martin had een protest ingediend, omdat niet bij alle coureurs streng was opgetreden.

Jury moet 1.200 situaties beoordelen

Volgens de FIA moesten in totaal meer dan 1.200 situaties bekeken worden waar een coureur wel of niet de witte lijn met alle vier de wielen had overschreden. Bij vier overtredingen worden vijf strafseconden uitgedeeld, bij de vijfde overtreding tien seconden en daarna begint de telling opnieuw.

De Vries kreeg ‘s avonds vijftien seconden straf en zakte daardoor van de vijftiende naar de zeventiende plaats. Ferrari-coureur Carlos Sainz kreeg tien seconden straf en werd daardoor geen vierde, maar zesde.

Het hele weekeinde in Oostenrijk ging het al over de zogenaamde track limits. Autosportfederatie FIA heeft de organisatie van het circuit aangeraden om in de toekomst gravel neer te leggen bij het einde van de laatste bochten 9 en 10, om situaties als deze te voorkomen.

Herstart

Voordat de race goed en wel was begonnen, moesten de coureurs in de remmen omdat Yuki Tsunoda (AlphaTauri) van de baan was geschoven. Na een paar rondes achter de safetycar was Verstappen alert bij de herstart en reed hij, net als bij de reguliere start, meteen een paar seconden weg.

Nieuwe stand F1

Het hele weekend hadden de coureurs erg veel moeite met de track limits. Dat zorgde in de kwalificatie voor de sprintrace en die van de hoofdrace ervoor dat veel coureurs hun tijd kwijtraakten omdat ze te ver buiten de baan belandden.

Stoïcijns

Verstappen had geen moeite zijn auto op de baan te houden en reed lang stoïcijns aan de leiding. Heel even moest hij na een pitstop de eerste plaats afstaan aan de Ferrari’s van Leclerc en Sainz, maar na een paar rondes en twee fraaie inhaalacties was Verstappen met zijn veel snellere Red Bull de rode bolides alweer voorbij.

Yuki Tsunoda overschrijdt de baanlimieten in Oostenrijk

De Vries, die begon vanuit de pitstraat omdat er aan zijn achtervleugel was gesleuteld, had zich een paar plekken naar voren geknokt tot hij ook een straf van vijf seconden kreeg. Niet voor het overschrijden van de track limits, maar na een aanvaring met Kevin Magnussen.

Net als twee weken geleden in Canada eindigde een duel met De Vries voor de Deen naast de baan. De twee gingen samen door de bocht, maar de Nederlander ging iets te wijd waardoor Magnussen in de grindbak belandde. De Vries besloot zijn straf niet uit te zitten tijdens een pitstop, maar reed de race uit.

Bekijk de reactie na de race van Helmut Marko, adviseur van Red Bull Racing:

Marko over ongenaakbare Verstappen: ‘Heeft zijn maximum nog niet bereikt’

Aan de voorkant van het veld reed Verstappen onbedreigd naar de zege en was de meeste spanning in de strijd om de derde plaats. Sainz verdedigde zijn podiumplek met hand en tand en was meerdere ronden lang in gevecht met Pérez.

Na een paar keer stuivertje wisselen en een paar fraaie inhaalacties ging de Mexicaan er met P3 vandoor.

Gewaagde extra stop

Verstappen bleek daarna echter nog niet helemaal klaar met het tonen van zijn suprematie. Na wat gekibbel over de boordradio – zijn team wilde de banden sparen en zonder risico de race uitrijden, terwijl Verstappen voor de snelste ronde wilde gaan – kwam de Nederlander nog een keer naar binnen voor nieuwe banden.

Met een setje snellere rode banden reed de tweevoudig wereldkampioen daarna soepeltjes naar een extra WK-punt.

Dankzij zijn zege heeft Verstappen nu 81 punten meer dan Pérez. Volgende week staat de GP van Groot-Brittannië op Silverstone op het programma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here