Verstappen snelste in eerste twee trainingen op Silverstone, lekke band De Vries

0
37

NOS SportAangepast

Max Verstappen heeft in de eerste twee vrije trainingen voor de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië een sterke indruk achtergelaten op het Silverstone-circuit. In beide trainingen, waarin door meerdere coureurs werd geklaagd over ‘stuiterende auto’s’, was de Nederlander de snelste.

Voor Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Nyck de Vries was het uiteindelijk een frustrerende dag. Leclerc kon niet meedoen aan de tweede training omdat een elektrisch probleem aan zijn auto niet op tijd verholpen kon worden.

De Britten Hamilton en George Russell kwamen op hun ‘thuiscircuit’ in de tweede vrije training niet verder dan respectievelijk plek 15 en plek 12. De Vries kreeg aan het eind van de tweede training een lekke band en eindigde op de een-na-laatste plaats (P19), alleen Leclerc eindigde onder hem omdat hij dus geen tijd neer kon zetten.

Verstappen noteerde dus in beide trainingen de eerste tijd en werd in de tweede training op de voet gevolgd door Carlos Sainz en Alexander Albon. Logan Sergeant van Williams verraste met een vijfde plek.

Sergio Perez, de ploeggenoot van Verstappen, werd in de tweede training vierde. Hij liet met een tweede plek in de eerste vrije training wel zien dat de Red Bulls in sterke vorm verkeren. Dit deed Verstappen dus ook al vanaf het begin.

Eerste training

De Nederlander ging al vroeg in de eerste training al naar de snelste tijd. Dit deed hij op de harde band, de langzaamste van de drie beschikbare banden. Ondertussen klaagde zowel Verstappen als andere rijders over slechte baanomstandigheden.

“Ik heb nul grip”, riep hij over de radio. Later zei hij dat het voelde alsof hij “op ijs reed”. Ook andere coureurs hadden het lastig. Nyck de Vries, die in de eerste training nog wel elfde werd, spinde in de langzame Luffield-bocht. Esteban Ocon riep op de radio dat het “rampzalig slecht” was.

Later in de sessie besloten de teams en rijders om ronden te rijden op de snelle zachte band. Verstappen noteerde met een ronde van 1.28.600 de snelste tijd. Zijn teamgenoot Sergio Pérez werd tweede op ruim vier tienden achterstand. Williams-coureur Alex Albon verraste met de derde tijd. Daarna volgden Fernando Alonso, Charles Leclerc en Esteban Ocon.

Veel coureurs hadden last van het stuiteren van de bolides. Verder hadden met name de Mercedes-rijders het lastig om een goede balans te vinden. Lewis Hamilton en George Russell gleden regelmatig weg en eindigden op respectievelijk de twaalfde en veertiende plaats.

In de slotfase kreeg Pérez nog te maken met loshangend kunstgras aan zijn bolide.

Zorgen over toekomst

Afgelopen week maakte de Formule 1 de kalender bekend voor het seizoen van 2024. Daarop staat een recordaantal van 24 races. “Het zijn er in mijn ogen te veel, hoewel de planning er iets beter uit ziet dan in voorgaande jaren. Het schema ziet er logischer uit”, zegt Verstappen daarover.

Verstappen over suprematie: ‘Uitzonderlijk, we genieten ervan’

De kalender is meer op regio georganiseerd, waardoor er minder vlieguren gemaakt hoeven te worden.

Feit is dat Verstappen niet blij is met alle ontwikkelingen in de Formule 1. Zo is hij kritisch over onder meer het bestaan van de sprintraces, en de nieuwe motorregels die vanaf 2026 ingaan. “Of ik na het aflopen van mijn contract in 2028 doorga, hangt niet van één ding af. Veel factoren spelen mee bij de vraag of ik langer in de Formule 1 blijf. Al deze dingen helpen niet.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here