Verstappen wint sprintrace Oostenrijk • Verstappen was niet blij met actie Pérez

0
42

Sprintrace 18/24 | Verstappen neemt afstand

Inmiddels rijdt Verstappen 13 seconden voor nummer twee Pérez. Veel coureurs gaan nu de pits in, want de baan droogt op.

Verstappen rijdt voorlopig door.

Sprintrace 15/24 | De Vries worstelt, Leclerc duelleert

In zijn AlphaTauri is De Vries teruggevallen van de de veertiende naar de zeventiende plek.

Ondertussen knokken Ocon en Leclerc om P8. Dat ging net bijna mis, want de wagens van de twee raakten elkaar even aan.

Het duel tussen Leclerc en Ocon

Sprintrace 4/24 | Irritatie over de boordradio

“Wat doet hij nou!”, roept Verstappen over het rijgedrag van zijn teammaat Pérez via de boordradio. Bij het verdedigen van de koppositie probeerde hij Verstappen richting het gras naast de baan te stuwen, maar dat mocht niet baten.

Verstappen is er niet blij mee. Inmiddels rijdt de regerend wereldkampioen op bijna drie secondes voor nummer twee Hülkenberg.

Het duel tussen Verstappen en Pérez

Sprintrace 2/24 | Pérez verliest een plek

Dat was een stevig gevecht tussen Verstappen en Pérez. De Mexicaan leek Verstappen voorbij te zijn, maar kon zijn voorsprong niet behouden. Hij probeerde Verstappen nog richting het gras naast de baan te stuwen, maar dat mocht niet baten.

Hülkenberg profiteerde van het duel tussen de Red Bull-teamgenoten en rijdt nu op P2.

Sprintrace 1/24 | Sprintrace begonnen

De start zit erop in Spielberg, waar het zachtjes regent.

Pérez ging er langs bij Verstappen, maar die counterde onmiddelijk.

Deze 10 coureurs staan vooraan op de startgrid:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Norris
4. Hülkenberg
5. Sainz
6. Alonso
7. Stroll
8. Ocon
9. Leclerc
10, Magnussen

De Vries gaat weg op P14.

De wagen van De Vries staat klaar

De AlphaTauri van Nyck de Vries wordt klaargemaakt voor de sprintrace. De Vries rijdt straks weg vanaf P14 en zal hopen op een stunt.

Vanmiddag begon hij sterk in Q1 met de achtste tijd, maar in de tweede sessie ging het minder goed.

De AlphaTauri van Nyck de Vries op de Red Bull Ring

Grote kans op regen tijdens de sprint

Het zit er dik in dat het straks gaat regenen tijdens de sprintrace. De kans op neerslag is in Spielberg zo’n zestig procent.

Op dit moment miezert het op de Red Bull Ring, maar de baan nog redelijk droog. Tijdens de sprintkwalificatie was de baan nat, maar was de bui net overgetrokken.

Water achter de wagen van Alex Albon tijdens de sprintkwalificatie

Verstappen tevreden: ‘Auto had goede balans’

Verstappen reageert na zijn sterke sprintkwalificatie. “De baan werd steeds droger, het was een kwestie van goed timen wanneer je voor een snelle ronde ging. Maar het ging goed, de auto had balans.”

Ook vandaag ging het even over de vermaledijde track limits, de baanlimieten die hier vaak worden overschreden. “Dat is hier pittig, dat wordt in de race ook lastig.”

Het gaat bijna goed mis in de pitstraat, als Hülkenberg tegen een onderdeel rijdt en met zijn wagen omhoog wordt gestuwd.

Een vreemd moment, maar het liep gelukkig goed af.

Sprintkwalificatie Q1 | Daar gaan we!

We zijn van start. Coureurs rijden overigens veelal op de zachte band: de regel die zegt dat er in Q1 op mediumbanden moet worden gereden, gaat niet op als de baan nat is verklaard.

Geen bandenregelement dus!

Hoe werkt een sprintkwalificatie?

Eigenlijk is de sprintkwalificatie gewoon een ingekorte versie van de reguliere kwalificatie, net als de sprintrace dat is van de race op zondag.

Er wordt in drie sessies gereden: Q1, Q2 en Q3. De eerste sessie duurt 12 minuten, de tweede tien en de derde en beslissende duurt acht minuten.

Trouwens, in de eerste twee sessies rijden de teams verplicht op verse mediumbanden en in Q3 moet er op zachte banden worden gekwalificeerd. Dat moet het allemaal wat spannender maken.

Vier races van de waarheid voor Nyck de Vries

Hij deelt de rode lantaarn met Williams-coureur Logan Sargeant en is dit seizoen vooralsnog de grootste tegenvaller van het startveld: Nyck de Vries heeft het zwaar in zijn eerste Formule 1-jaar.

De trieste tussenbalans na acht grands prix: nul punten, spins, uitglijders en te trage rondetijden. Juli wordt voor de 28-jarige Fries de maand van de waarheid. De Vries krijgt van zijn renstal AlphaTauri vier races de tijd om te bewijzen dat hij in de Formule 1 hoort.

Het lijdend voorwerp serveert in Oostenrijk, waar dit weekend de negende GP van het seizoen is, ingestudeerde oneliners. “Ik ben volwassen genoeg om te weten hoe deze wereld in elkaar steekt. Ik weet dat ik niet goed genoeg heb gepresteerd en ben zelf ook niet tevreden, maar het potentieel is er. Het moet alleen een keer op zijn plek vallen.”

De kwalificatie van gisteren: problemen met track kimits

Het moment dat Max Verstappen ‘track limits’ overschreed

Verstappen kent de Red Bull Ring als geen ander, maar ook hij had gisteren grote moeite om zijn auto binnen de baan te houden. Het lijkt best eenvoudig, binnen de lijntjes rijden, maar zo simpel is dat volgens Verstappen niet. Zeker niet op de korte en bochtige Red Bull Ring.

“Gewoon binnen de lijnen rijden? Ga maar in mijn auto zitten en kijk maar of het echt zo makkelijk is”, zei de tweevoudig wereldkampioen tijdens een persconferentie. “Dan kom je er wel achter dat het hier heel moeilijk kan zijn. Ik denk namelijk niet dat we idioten zijn. Misschien moeten we de witte lijnen een beetje verbreden. Dit is niet ideaal, gewoon niet goed. Door al die geschrapte rondetijden lijken we net amateurs.”

Pérez sloeg toe in Bakoe

De eerste sprintrace van dit seizoen was een prooi voor Sergio Pérez. In die fase van het seizoen had de Mexicaan nog de hoop een gooi te kunnen doen naar het wereldkampioenschap, maar die verdween in de weken erna als sneeuw voor de zon: Verstappen blijkt oppermachtig.

De tweevoudig wereldkampioen is overigens totaal geen fan van de sprintrace, zeker niet in dat nieuwe format. “Iedereen kent mijn mening”, zei Verstappen voor die eerste sprintrace van dit seizoen in Azerbeidzjan. “Ik ben geen fan. Je gaat in een sprintrace niet riskeren dat je je auto beschadigt. Dan verlies ik liever een paar WK-punten.”

“Ik groeide op met trainingen op vrijdag, kwalificatie op zaterdag en races op zondag. Daar houd ik van. Niks mis mee. Als coureur ontgaat het nut van de ingreep me, maar ik snap best dat je er uit zakelijk oogpunt anders over kunt denken.”

Pérez viert zijn zege, met achter hem Verstappen

Welkom in ons liveblog over de sprintrace in Oostenrijk. Dit weekend wordt er gereden in het nieuwe sprintraceformat, dat eerder dit seizoen in Bakoe geïntroduceerd werd. Dat betekent dat gisteren de enige training was en dat er voor de race van zondag werd gekwalificeerd. Verstappen start zondag vanaf pole.

Vandaag beginnen we om 12.00 uur met de kwalificatie voor de sprintrace, die om 16.30 uur wordt die gereden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here