Vijf dagen na Vuelta-kater wint Vollering eerste etappe Ronde van Baskenland

0
20

NOS Wielrennen

Rillend van de kou wint Vollering eerste etappe in Baskenland

Demi Vollering heeft, vijf dagen na de voor haar teleurstellende ontknoping van de Vuelta, de eerste rit in de Ronde van Baskenland gewonnen. Het is voor de renster van SD Worx de achtste zege dit jaar.

De etappe over 122,2 kilometer, van Etxebarria naar Markina-Xemein, kende twee serieuze beklimmingen. Na ruim 70 kilometer koos Anna Kiesenhofer de aanval in de afdaling van Gontzagaraigana. Ze kreeg Aurela Nerlo mee, maar de twee werden voor de voet van de Urkaregi (4,9 kilometer à 6,1 procent) al opgeraapt.

Vollering sloeg op de Urkaregi in de stromende regen al snel een flink gat met onder anderen Vuelta-winnares Annemiek Van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma en Marlen Reusser, die op 47 seconden uiteindelijk tweede werd.

Het is de tweede keer dat de Ronde van Baskenland wordt gereden. In de eerste editie won Vollering alle drie de etappes en het eindklassement en vandaag ging ze door waar ze vorig jaar eindigde.

Vuelta

De etappewinst in de Itzulia is een mentale opsteker voor Vollering, die zondag op negen seconden de Vuelta-zege misliep. In een spannende finale rekende ze bijna af met Van Vleuten, maar die kon in de slotrit de schade net genoeg beperken.

In het voorjaar was Vollering oppermachtig. Ze voltooide toen een bijzondere hattrick door als tweede renster ooit in hetzelfde jaar de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik op haar naam te schrijven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here