Vingegaard geeft Pogacar genadeklap, Gall wint koninginnenrit Tour de France

0
31

NOS Wielrennen

Een dag na zijn glorieuze tijdritzege heeft Jonas Vingegaard opnieuw een reuzenstap gezet naar de eindzege van de Tour de France, voor het tweede jaar op rij.

In de door Felix Gall gewonnen koninginnenrit reed de kopman van Jumbo-Visma een kleine zes minuten weg bij concurrent Tadej Pogacar. In het klassement heeft Vingegaard nu 7.35 minuten voorsprong. Er zijn nog vier etappes te gaan deze Tour.

De Oostenrijker Gall was de sterkste van een omvangrijke kopgroep. De 25-jarige klimmer is bezig aan zijn eerste Tour en staat zeer verdienstelijk achtste in het klassement.

Gall op weg naar zijn etappezege

Achter de dagwinnaar kende Pogacar een off-day: hij moest al vroeg op de slotklim lossen. In zijn gele trui reed Vingegaard, gesteund door ploeggenoten Wilco Kelderman, Tiesj Benoot en Sepp Kuss, in een strak tempo weg bij de Sloveen, die als 22ste totaal uitgeput binnenkwam.

Chaos in slotkilometers door Voeckler

In de chaotische laatste kilometers vond er niet voor het eerst deze Tour een incident plaats. Kelderman en Vingegaard kwamen even stil te staan achter een motor en een auto, die vast waren gelopen tussen het drukke publiek. Maar dat incident bleef zonder verdere gevolgen voor de aanstaande Tourwinnaar.

De motor was van oud-renner Thomas Voeckler, tegenwoordig werkzaam bij de Franse tv. De voormalig geletruidrager is door de Tourorganisatie geschorst voor de etappe van morgen.

Geletruidrager Vingegaard tegengehouden door stilgevallen motor en auto

De 165 kilometer lange etappe naar skioord Courchevel telde vier beklimmingen. De finish lag vlak na de top van de Col de la Loze van buitencategorie.

Er ontstond al vroeg een grote kopgroep van liefst 36 renners, waarvan Kelderman de enige Nederlander was. Ook Giulio Ciccone zat mee. De Italiaanse drager van de bolletjestrui sprokkelde weer heel wat bergpunten, maar zag Gall behoorlijk inlopen. Ciccone heeft nog maar zes punten voorsprong op de Oostenrijker.

In het ‘peloton’, dat al snel minder renners telde dan de kopgroep, hielden Vingegaard en Pogacar elkaar aanvankelijk nauwlettend in de gaten. De Sloveen kwam vroeg in de rit ‘zonder erg’ ten val en de Deen wist hem ternauwernood te ontwijken.

Pogacar lost vroeg

Aan het begin van de slotklim had de kopgroep 2.30 minuten voorsprong op de groep klassementsrenners. Het leek lange tijd wachten op een aanval van Pogacar, maar de kopman van UAE Emirates moest al op 14 kilometer van de meet lossen uit de groep van Vingegaard.

Vingegaard

Kort daarna zette Gall vanuit de kopgroep aan voor zijn 12 kilometer durende solo. Even daarvoor had Kelderman de uitdunnende groep moeten laten gaan. Net als zijn Belgische ploegmakker Benoot kon hij Vingegaard in de laatste kilometers bijstaan. Alleen een valpartij of een gigantische inzinking kan de 26-jarige Deen nog van zijn tweede eindzege in de Tour afhouden.

Kussens in de bocht

In de afdaling van de Col de la Loze ging alles goed voor Vingegaard. De afzink was vooraf door de renners als erg gevaarlijk bestempeld. De Tour-organisatie nam veiligheidsmaatregelen door kussens in een bocht te plaatsen.

Kussens in de bocht moeten voor extra veiligheid zorgen in afdaling 17de etappe

Ook Gall bleef overeind en hield de jagende Britse medevluchter Simon Yates achter zich. De Oostenrijker kwam in Courchevel juichend over de streep en vierde de mooiste zege van zijn jonge carrière.

Nog één bergrit tot Parijs

De koninginnenrit was normaal gesproken de voorlaatste rit waarin de gele trui van Vingegaard nog in gevaar kon worden gebracht. Donderdag en vrijdag staan er relatief vlakke ritten op het programma, waarna er zaterdag flink geklommen moet worden.

Die rit telt zes beklimmingen, waarvan twee van eerste categorie. Zondag eindigt de Tour met een traditionele sprintersrit op de Champs-Élysées in Parijs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here