Vingegaard winnaar Pyreneeënpoker, Pogacar met hoofd bij vriendin: ‘Hard gevallen in Giro’

0
33
De ontketende Jonas Vingegaard is weggereden bij rivaal Tadej Pogacar op de Marie Blanque.

NOS Wielrennen

Was het een masterplan, zoals vorig jaar in de etappe naar Col du Granon? Een knap staaltje pokeren? Vielen de kaarten bij toeval de kant op van Jumbo-Visma? Of zijn de benen van Jonas Vingegaard op dit moment gewoon veruit de sterkste in de Tour de France?

De vijfde etappe – waarin Jumbo-Visma-kopman Vingegaard een tik uitdeelde aan zijn grootste rivaal Tadej Pogacar, maar er met Jai Hindley een andere rivaal voor terugkreeg – was van alles een beetje.

“We wilden vooral iemand bij de ontsnapping hebben”, analyseerde Vingegaard opvallend nuchter, nadat hij liefst 1.04 minuut eerder dan Pogacar in Laruns over de streep was gekomen. “Dat werden er drie (Van Aert, Benoot en Laporte, red.), dus dat was nog beter. Ze hebben gigantisch goed gereden.”

Vingegaard nuchter: ‘Ik voelde me goed en wilde dus aanvallen’

Een gevolg van die pionnen in de kopgroep was dat Jumbo-Visma al het werk kon overlaten aan UAE-Emirates, de ploeg van Pogacar en geletruidrager Adam Yates. Sterker, nog voor de slotklim. “En toen, bij die laatste beklimming voelde ik me goed en zei ik tegen Sepp dat hij de kop moest pakken en tempo moest maken. Dat deed hij. En toen ben ik weggereden.”

Het klinkt simpel. Maar dat is het niet. De keren dat Pogacar brak in de afgelopen jaren zijn immers op de vingers van een hand te tellen. Wist Vingegaard dat Pogacar kwetsbaar was? “Nee, dat wist ik niet. Ik had gewoon goede benen. En dus heb ik aangevallen.”

Van Aert: ‘Mooie koers van gemaakt’

Weer kleurde Wout van Aert een groot deel van de wedstrijd, al bleef hij opnieuw zonder etappezege. De Belg reed tot twee keer toe weg uit de kopgroep en maakte de helpers van Pogacar daarmee nerveus.

Was dit het antwoord van Van Aert op alle ophef in de media over een mogelijk tweespalt tussen hem en Vingegaard? Vooral in Belgische media werd de Deense kopman verweten niet genoeg te willen doen om Van Aert aan een ritzege te helpen.

Van Aert: “Ik sta niet in de uitslag, maar ik denk dat we er een mooie koers van hebben gemaakt. En we hebben een mooie slag kunnen slaan met Jonas. Mijn benen zijn goed, dan kun je ze maar beter gebruiken.”

Tiesj Benoot zat ook mee in de vroege vlucht, waar hij tot zijn verrassing ook podiumfavoriet Hindley aantrof. Dat was geen nadeel. “Op het moment dat we in die kopgroep kwamen, met Hindley die ook nog twee mensen in steun had, wist ik dat we UAE konden laten werken achter ons”, aldus de Belg.

“Op papier leek het misschien vlak, maar het was de hele tijd op en af. Hoe Hindley in die kopgroep heeft kunnen komen, weet ik ook niet precies. Daar hebben de mannen van UAE zich wel laten verrassen.”

‘Hindley is wel een concurrent’

Maar kan Hindley niet een gevaar vormen voor het grote doel van de ploeg: het geel in Parijs?

“Ook voor ons is Hindley een belangrijke concurrent”, beaamde ploegleider Grischa Niermann, de man van de tactische bespreking vooraf. “Je hebt niet alles onder controle. Als Pogacar in een kopgroep mee gaat, dan springen we er met zijn allen achteraan. Nu viel ineens een groot gat in het begin en Hindley zat erin. Toen hebben we meteen de beslissing genomen: ‘het is niet ideaal, want Hindley is een concurrent. Maar laten we eerst kijken wat er gebeurt. En we konden zo UAE erachteraan laten rijden.”

Ploegleider Niermann zag plan deels uitkomen: ‘Hindley is wel een concurrent’

Toch pakte niet alles uit zoals Niermann het wenste. Eigenlijk was het de bedoeling om Van Aert nog wat verder te laten komen. “Wout was natuurlijk de best geplaatste in het klassement. We wilden proberen om de bonificaties weg te snoepen op de Marie Blanque, want dat is een klim die Pogacar normaal gesproken heel goed ligt. En we wilden mogelijk een satellietrenner hebben, voor als Jonas zou demarreren.”

Zo zie je maar, wielrennen is geen playstation. Van boni’s wegsnoepen of de gele trui was geen sprake, maar Van Aert kon op de Marie Blanque wel de aanval van Vingegaard op gang slingeren. Daarna kon Vingegaard het zelf wel af.

Hoe groot de klap precies voor zijn rivaal, dat kon Vingegaard niet zeggen. “Geen idee. Dat moet je hem vragen.”

Pogacar: ‘Val vriendin erger dan 50 seconden verliezen’

Dat doen we dus maar, via de Tourorganisatie weliswaar. Wie denkt dat de Sloveen in zak en as zit na zijn tijdsverlies, niets is minder waar. Althans zo deed Pogacar het voorkomen na de finish.

“Ik ben verdrietiger om te horen dat mijn vriendin (Urska Zigart, red.) hard gevallen is in de Giro Donne en misschien een hersenschudding heeft. Dat is erger dan 50 seconden of een minuut verliezen op Jonas.”

Werd Pogacar verrast door de aanval van Vingegaard op de Marie Blanque? “Toen Sepp (Kuss, red.) versnelde op de klim kon hij zien dat ik voluit ging. En dus viel hij aan en ik kon niet volgen. Hij was sterker dan ik vandaag.”

Donderdag krijgt Pogacar al een herkansing als het peloton een nog zwaardere beproeving wacht met onderweg de Tourmalet en de slotklim naar Cauterets-Cambasque. “Ik hoop morgen betere benen te hebben. Ik denk wel dat het goed komt. Het is nog een lange weg te gaan. En ik voel me goed, dat is het belangrijkste.”

Vingegaard rekent zich in ieder geval nog niet rijk. “Tadej geeft nooit op, dus het blijft spannend tot aan Parijs.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here